Selman Reis denizaltısının kaynak töreni yapıldı

Reis sınıfı denizaltıların 2. denizaltısı Hızır Reis’in havuza çekme ve 6. denizaltısı Selman Reis’in ilk kaynak töreni gerçekleştirildi. Tören öncesi konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:” Milli dizayn ve milli sistemlerden oluşacak olan milli denizaltımız MİLDEN için hazırlıklarımız devam ediyor. MİLDEN’in inşasına, 2025 yılında Gölcük’te başlayacağız. MİLDEN’i 5-6 yıl içerisinde teslim etmeyi planlıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 23, 2022

 

Reis sınıfı denizaltı projesi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Thyssen Krupp Marine Systems arasında imzalanan sözleşmeyle 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltı inşa edilmesi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın hizmetine verilmesi amaçlanmaktadır. Type-214 olarak bilinen ve sahip olduğu Yakıt Pili Teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine haiz denizaltılarımız bu özelliği ile Türk Deniz Kuvvetlerimiz için ilk olma niteliği taşımaktadır. Sualtı, suüstü ve kara hedeflerine karşı silahlar ile donatılacak denizaltılar birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip olacaktır.

Milli denizaltı ‘Karakızımız’ Piri Reis suya indirildi

Proje kapmasında Gölcük Tersanesi Komutanlığında yapımı süren ilk denizaltı PİRİ REİS’in bu yıl içinde hizmete alınması hedeflenmektedir. Bugün havuza çekim işlemi gerçekleştirilen HIZIR REİS denizaltımızın 2023 yılında, SELMAN REİS’in ise 2027 yılında hizmete girmesi planlanmaktadır. Bu yıldan itibaren her yıl bir denizaltı hizmete alınıp, 2027 yılına kadar 6 adet Yeni Tip Denizaltımızı donanmamıza kazandırmış olunacaktır.

Denizaltı Teslim Tarihleri:

  • Piri Reis- 2022
  • Hızır Reis – 2023
  • Murat Reis – 2024
  • Aydın Reis – 2025
  • Seydi Ali Reis – 2026
  • Selman Reis – 2027

Proje kapsamında SSB tarafından yürütülmekte olan faaliyetlerde, Milli Savunma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Gölcük Tersanesi Komutanlığı gibi birçok devlet kurumu ile koordinasyon içerisinde çalışılmaktadır.

Diğer taraftan yine proje kapsamında ASELSAN, HAVELSAN, STM, Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, MİLSOFT, AYESAŞ, Koç Bilgi Savunma, İ-Marine gibi birçok özel sektör kuruluşunun denizaltı platformuna ve sualtı teknolojisine yönelik tasarımlarını ve üretimlerini gerçekleştirdikleri ürünler kullanılmaktadır. Projede yaklaşık 30 yerli firma görev almaktadır.

Yeni Tip Denizaltı (TİP-214)

Ayrıca birçok yerli firmaya teknoloji transferleri yapılarak, önümüzdeki yıllarda denizaltı platformları ve sualtı araçlarında kullanılacak sistem ve cihazların tasarım, üretim ve testlerini yapabilme kabiliyetleri kazandırılmıştır.

Proje kapsamında yürütülen teknoloji transferi, alt yapı geliştirme ve yerlileşme faaliyetlerinin olumlu sonuçlarından biri, STM firmasının Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne ait “Agosta 90B” yarı ömür modernizasyonları için açılmış olan uluslararası ihalenin kazanmasıyla görülmüştür. Bu sözleşme ile ilk defa bir yurt dışı denizaltı projesinde bir Türk firması ana yüklenici olarak seçilmiştir. Bu sayede ilk kez denizaltı tasarım, mühendislik hizmetleri ile çeşitli sistemlerin ihracatına kapı aralanmış olup, yerli ve milli imkânlar ile birçok firmamız tarafından üretilmiş ürünler diğer ülkelerin envanterine girmektedir.

Reis sınıfı denizaltılarda mevcut sistemlerin geliştirilerek kullanılmasına yönelik ARGE faaliyetlerine de başlanılmış olup, yerli ve milli yakıt pili, ana elektrik motoru, batarya ve çeşitli tipte sonarların geliştirilmesine Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesinde başlanılmıştır.

TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nden sonra uçak gemisi Geliyor

Twitter hesabı üzerinden Türkiye’nin deniz platformları konusundaki yol haritasını da paylaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nden sonra uçak gemisinin de geleceğini belirtti.

Şimdi sırada Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz Anadolu, Denizde İkmal Muharebe Destek Gemimiz, İ sınıfı fırkateynlerimiz, TF-2000 Hava Savunma Muhribimiz ve nihayetinde uçak gemimiz var…

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 23, 2022

 

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından uçak gemisi üzerine çalışmaların olduğu dile getirişmiştiı.

Kaynak: DefenceTürk

Selman Reis denizaltısının kaynak töreni yapıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum