Polonya’nın ilk FA-50 hafif taarruz uçağı ülkeye ulaştı

Polonya’nın Güney Kore’den tedarik ettiği FA-50 hafif taarruz uçağının ilki Polonya’nın başkenti Varşova’ya ulaştı.

Polonya’nın Güney Kore’den tedarik ettiği FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağının ilki Polonya’nın başkenti Varşova’ya ulaştı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak yaptığı açıklamada, “Polonya Ordusu için ilk iki FA/50 uçağı şimdiden Polonya’da! Sovyet sonrası teçhizatın yerini alan Güney Kore’den sipariş edilen hafif savaş uçakları, Hava Kuvvetlerinin potansiyelini güçlendirecek” dedi.

FA-50 uçağını taşıyan uçak, 8 Temmuz’da Güney Kore’den havalandı ve Japonya üzerinden Kanada’ya ulaştı. Uçak, Kanada’nın Vancouver kentinde mola verdikten sonra Atlas Okyanusu üzerinden Polonya’ya doğru yola çıktı. 10 Temmuz itibariyle uçak Polonya’nın başkenti Varşova’ya ulaştı. Demonte edilen makineler nihai varış noktaları olan Mińsk Mazowiecki’deki 23. Taktik Hava Üssü’ne taşınacak.

Leh pilotlar, FA-50 uçakları ile ilk eğitimlerini tamamladı

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, Haziran ayının sonunda ilk Leh pilotların Güney Kore’de ilk eğitimin tamamlandığını duyurmuştu. Bakan Błaszczak, “Leh pilotlar eğitimlerini Güney Kore’de tamamladı. Yakında pilotlar yurda dönecekler, hava kuvvetlerinin teçhizatına giren FA-50 uçağını teslim alacaklar ve hava sahamızda uçuşlara başlayacaklar.” dedi. Yapılan eğitimlerde, FA-50 savaş uçağının kullanımı, hava muharebesi ve önleme gibi alanlarda eğitimleri gerçekleştirildi.

Defence24’ün haberine göre Polonya Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı yayımladığı tebliğinde pilotların eğitimlerini planlanandan bir buçuk ay önce tamamladıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada ayrıca, “Pilotlar yakında FA-50 uçağını kabul etmek için Polonya’ya dönecek. Gelecekte FA-50PL’nin başka bir geliştirilmiş ve daha iyi silahlı versiyonunun eğitimine başlanacak. İki ülke tarafından yapılan anlaşmaya göre, uçaklar 2025’te teslim edilecek” ifadelerine yer verildi.

FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı Görsel: Polonya Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı

Tedarik edilecek 2. FA-50’nin, Korean Aerospace Industries (KAI) tarafından bu yılın Ağustos ayında Polonya’ya teslim edilmesi planlanıyor. Teslim edilecek ilk iki uçağın lansmanı, Ağustos ayında Polonya’nın Radom kentinde yapılması planlanan hava gösterisinde yapılacak. İlk uçaklar, eskiden MiG-29 uçaklarının konuşlandığı Mińsk Mazowiecki’deki 23. Taktik Hava Üssü’ne konuşlanacak.

Güney Kore ve Polonya, FA-50 uçağı tedariki için 16 Eylül 2022’de anlaşma sağlamıştı. Anlaşmaya göre Polonya, toplamda 48 adet FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı tedarik edecek. İki ülkenin tedarik anlaşmasının toplam tutarı ise 3 milyar dolar. Tedarik edilen uçakların 2028 yılına kadar Polonya’ya teslim edilmesi hedefleniyor. İlk 12 uçak ve yedek malzemelerin ise 2025’e kadar Polonya’ya teslimatı planlanıyor.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’nın ilk FA-50 hafif taarruz uçağı ülkeye ulaştı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum