Rusya’dan yeni Denizcilik Doktrini

Vladimir Putin tarafından kabul edilen Denizcilik Doktrini, artan NATO faaliyetlerini büyük bir güvenlik tehdidi olarak tanımlamakta.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 31 Temmuz 2022 tarihinde kabul edilen yeni Denizcilik Doktrini, ABD’nin ve NATO’nun artan faaliyetlerinin Rusya için büyük güvenlik tehditleri oluşturduğunu aktarmakta. Doktrin, Rus hükümetinin resmi web sitesinde yayımlandı.

Bu bağlamda belgede

“ABD’nin Dünya Okyanuslarında hakimiyete yönelik stratejik rotası, uluslararası süreçler üzerindeki küresel etkisi, okyanuslardaki ulaşım yolları ve enerji kaynakları, Rusya Federasyonu’nun ulusal güvenliğine ve sürdürülebilir kalkınmasına yönelik başlıca zorluklardır.” 

ifadeleri kullanıldı.

Yeni doktrin aynı zamanda NATO askeri altyapısının Rusya sınırlarına kadar genişlemesini ve askeri bloğun Rusya topraklarına bitişik denizlerde artan tatbikatlarını büyük güvenlik tehditleri olarak tanımlıyor. Ayrıca doktrinde Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki faaliyetlerin hızlandırılması gerektiği de ifade edilmekte.

Rus Denizaltısı (Umka-2021 Tatbikatı)

Rusya’nın yeni Denizcilik Doktrini, özellikle uçak gemileri inşa etmek için Uzak Doğu’daki gemi inşa endüstrisini geliştirmeyi şart koşmakta Bu bağlamda yayımlanan belgede,

“Uzak Doğu’da Donanma için büyük tonajlı gemiler inşa edilebilmesi için modern, yüksek teknolojili bir gemi inşa endüstrisi geliştirmek gerekmekte.”

ifadeleri kullanılmakta. Rusya merkezli TASS haber ajansı tarafından aktarıldığı üzere doktrin, “Rusya Federasyonu ve müttefikleriyle doğrudan karşı karşıya gelmeyi amaçlayan” NATO’nun varlığı dikkate alınarak şekillenmekte. Doktrinin uygulanabilmesi için ise Rus Donanması’nın güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizilmekte.

Kaynak: DefenceTürk

Rusya’dan yeni Denizcilik Doktrini Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum