Çin’in J-20 savaş uçağı WS-15 motoruyla ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Global Times tarafından yapılan habere göre Çin’in en gelişmiş savaş uçağı J-20, yeni geliştirilen WS-15 motoruyla ilk uçuşunu yaptı. Bu bağlamda Güneybatı Çin’in Sichuan Eyaleti’nde bulunan Chengdu’daki bir test havaalanından kalkan J-20 uçağının görüntüleri yayımlandı.

Yayımlanan görüntülerle birlikte J-20’nin daha önce kullanılan WS-10 motorları yerine iki adet WS-15 motoruyla donatıldığı iddia edilmekte. Konuyla ilgili olarak ise resmi kaynaklardan herhangi bir açıklama yapılmadı. J-20, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF) için Chengdu Aerospace Corporation tarafından hassas vuruş yeteneğine sahip savaş uçağı olarak tasarlanmıştır.

WS-15 (Görsel: Global Security)

Üç varyantı bulunan uçağın (ilk üretim modeli J-20A, J-20B ve çift koltuklu J-20S) üretimi J-XX programı kapsamında 1990’larda başlamıştır. İlk uçuşunu 11 Ocak 2011’de yapan uçak, 2016 Çin Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda resmen tanıtılmıştır. Army Recognition tarafından yapılan habere göre Mart 2017’de hizmete giren uçak ile Çin, operasyonel hayalet uçağı kullanan dünyadaki ikinci ve Asya’daki ilk ülke olmuştur. J-20, Amerikan F-22 ve F-35’ten sonra dünyanın üçüncü operasyonel beşinci nesil savaş uçağı olarak bilinmektedir.

Başlangıçta, J-20’ler Rus AL-31 motorları ile uçmaktaydı. Ancak Airshow China 2021 sırasında yerli olarak geliştirilen WS-10 motorlarıyla donatılmış J-20’lerin halka açık uçuşlar gerçekleştirmesi, bu motorlarla J-20’lerin seri üretiminin başladığını göstermiştir.

J-20B

Bazı askeri uzmanlar J-20’nin yeni nesil motorlara geçeceğini uzun zamandır tahmin etmekteydi. Bahse konu bu motorların diğer taktiksel avantajların yanı sıra daha fazla itme gücü sunarak daha uzun menzil, daha yüksek hızlar ve super cruise yeteneği sağlaması bekleniyor.

Pekin merkezli Aerospace Knowledge dergisi tarafından yapılan paylaşımda ise Çin’in birkaç yıl boyunca uçak motoru teknolojisi açısından ABD gibi önde gelen ülkelerin gerisinde kaldığı fakat ülkenin hızla kendisini toparladığı aktarılmakta.

Kaynak: DefenceTürk

Çin’in J-20 savaş uçağı WS-15 motoruyla ilk uçuşunu gerçekleştirdi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum