ABD, Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi kabiliyetini arttırıyor

ABD Ordusu, Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi ile donatılmış bir tabur kuruyor.

ABD Ordusu’nda savunma sistemlerinden sorumlu yetkililerin Defense News’e verdiği demece göre ABD Ordusu 2022 yılı sonuna kadar Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi ile donatılmış bir taburun sahada aktif rol almasının planlandığını açıkladı.

Bu bağlamda Avrupa’da konuşlu 5. Tabur, 4. Hava Savunma Topçu Alayı, Stryker tabanlı SHORAD sistemleriyle donatılmıştı. Fakat yakın tarihli bir röportajda ABD Ordusu Füze ve Uzay Programı İcra Kurulu Başkanı Tümgeneral Robert Rasch, 2022 mali yılının dördüncü çeyreğinden başlayarak 2023 yılının ilk çeyreğinde sona erecek olan “tam sahaya çıkma” diye adlandırdıkları planlarını yerine getirdiklerini ve tüm hamlelerin “tüm üretim zamanına dayalı” olacağını belirtmişti.

Mobil Kısa Menzilli Hava Savunma Sisteminin (Maneuver-Short-Range Air Defense System) ilk müfrezesi, eski ABD Ordusu Avrupa Komutanı Orgeneral Ben Hodges’in 2016 yılında tespit ettiği acil faaliyet alanına yanıt olarak yaklaşık bir yıldır Avrupa’da bulunmaktadır.

5. Tabur, 4. Hava Savunma Topçu Alayı’na atanan M-SHORAD (Görsel: U.S. Army)M-SHORAD (Mobile-Short Range Air Defense)

M-SHORAD, Leonardo DRS tarafından tasarlanan bir görev ekipman paketini içeren Stryker A1 muharebe aracı tabanlı bir sistemdir. Bu sistem, Raytheon tarafından geliştirilen Stinger araç füze lançerini içermektedir. General Dynamics Land Systems bu sistemin lider toplayıcısı olmakla beraber 2020 Ekim ayında sistemi teslim etmek için 1.2 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştır.

Sistemin üretimi ise 2020’nin ilk çeyreğinde test için prototiplerin üretildiği andan itibaren sadece 19 ay sürmüştür. Bu bağlamda ABD Ordusunun hava ve füze savunma modernizasyonundan sorumlu Tümgeneral Brian Gibson verdiği demeçte “Bu sistem, hava savunucuları ve ordumuz için nispeten yeni bir şey olmaya devam ediyor. Avrupa’nın her yerinde kendilerini geliştirdiler ve bunu oyuna soktular. Bununla birlikte öğrenmeye devam ediyorlar. Silah sistemini, hem silahı hem de Stinger füzesini canlı ateşlediler ve bunlarla iyi bir başarı elde ettiler.” dedi.

Tümgeneral Robert Rasch ve Tuğgeneral Brian Gibson görüşmeler sırasında M-SHORAD taburunun Avrupa’da nerede olduğunu tam olarak belirtmemiş olsalar dahi şubat ayı sonlarında Polonya’daki Bemowo Piskie Eğitim Alanında gerçekleşen ve ABD Ordusunun desteklediği tatbikat olan Saber Strike’a bu tabur katılım sağlamıştı.

Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi (Görsel: U.S. Army)

Sistemle alakalı 118. Mobil Halkla İlişkiler Müfreze Birliği’nden halka açık olarak yayınlanan bir videoda araç komutanı, sistemi daha önce 1990’larda ABD Ordusu tarafından kullanılan ancak Ulusal Muhafızlarda tutulan Avenger SHORAD sisteminin geliştirilmiş bir modeli olarak yorumladı. Ayrıca projenin geliştirilmesi sürecinde sahadaki personelden gelen geri bildirimlerle hareket edildiği, bu bağlamda geri bildirime dayalı olarak bazı yazılım geliştirmeleri bazı donanım değişikliklerinin ve arayüzlerin kullanıcı personele uygun modernize edildiği vurgulandı.

Sistemin gelecekteki modelleri yalnızca insansız ve insanlı hava araçlarına karşı değil aynı zamanda roket, topçu ve havan toplarına karşı da savunma yapabilecek kabiliyetteki silahları da içerecek. Ordu, 4 taburu 144 adet sistem ile donatacak. Ayrıca bu süreç içerisinde ek taburlar için kalıcı kabiliyetlerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

ABD, Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi kabiliyetini arttırıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum