Rusya’dan Karadeniz’e 12 yeni gemi

Rusya, Karadeniz Filosu’na 12 yeni gemi ekleyecek.

Rusya merkezli Tass tarafından 26 Ağustos 2022 tarihinde yayımlanan bilgilere göre, Rusya’nın Karadeniz Filosu, 2022 yılında 12 yeni gemi teslim alacak. Gemilere ek olarak Filo’nun 30’dan fazla askeri sistemi envanterine katması bekleniyor.

Daha önce Karadeniz Filosu Basın Ofisi, filonun 2020 yılında Project 22160 devriye gemisi Pavel Derzhavin ve küçük füze gemisi Graivoron da dahil olmak üzere 7 gemiyi hizmete aldığını açıklamıştı. Açık deniz römorkörü Sergei Balk, hidrografik araştırma gemisi Alexander Firsov, Vladimir Kozitsky ve Boris Slobodnik ve RB-371 liman römorkörünü de 2020 yılında hizmete alan Filo, 2021 yılında da farklı gemileri hizmete almaya devam etti.

Rusya Karadeniz Filosu karargahına İHA saldırısı

Rusya Karadeniz Filosu karargahına patlayıcı yüklü İHA ile saldırı gerçekleştirilmişti. Rusya’nın Akyar’daki (Sivastopol) Karadeniz Filosu karargahına yapılan saldırının Alibaba’da satılan ve yaklaşık 19000 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip Skyeye 5000mm ile yapıldığı iddia edilmişti.

Qırım Haber Ajansı’nın saldırıya ilişkin yayımladığı haberde üssün çatısının isabet aldığı bilgisi yer almıştı. Saldırıda kullanılan İHA’nın görüntüleri uçuşun alçaktan yapıldığına işaret etmekteydi. Söz konusu haberde aynı zamanda 2 gündür bölgede patlama seslerinin duyulduğu aktarılmıştı. Rusya’ya bağlı Kırım yönetimi tarafından patlama seslerinin sebebinin faaliyete geçen hava savunma sistemleri olduğu ileri sürülmüştü.

Saldırıda kullanıldığı iddia edilen Skyeye 5000mm’in aynı zamanda 22 Haziran 2022’de The Drive tarafından aktarılan bilgiye göre Novoshakhtinsk’te bulunan bir Rus petrol rafinerisine yapılan kamikaze İHA saldırısında da kullanıldığı değerlendiriliyor. Rusya’nın Karadeniz Filosu üssüne yapılan saldırıda da benzer bir yolun izlenmiş olması muhtemel. 20 ila 45 kg arasında faydalı yük kapasitesine sahip Skyeye 5000, patlayıcı yükü potansiyeli ve ucuzluğu itibariyle Ukrayna için yeni bir uzun menzilli kamikaze İHA alternatifi olarak ele alınabilir.

Kırım’ın ilhakından bugüne en gelişmiş hava savunma sistemlerini konuşlandırarak büyük bir caydırıcılık ilan eden Rus Ordusu’nun bu saldırılara karşı düştüğü durum çok büyük soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Rusya Kırım’a S-400, S-350, Tor, Buk ve Pantsir hava savunma sistemleri ile Krasukha-4 gibi elektronik harp sistemleri bulunmasına rağmen saldırıların gerçekleşmesi hem sistemlere hem de Rus Ordusuna yönelik soru işaretlerini arttırıyor.

Ukrayna sınıra yakın bölgelerdeki kritik Rus tesislerini ve üslerini uzun menzilli saldırılarla hedef almaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Kırım’daki Rus mühimmat depoları ve çeşitli stratejik tesisleri de muhtelif saldırılara sahne olmuştu. Ayrıca Kırım’ın batısında bulunan ve Rus Donanma Hava Üssü’ne ev sahipliği yapan Saki’ye gerçekleştirilen saldırıda Rusya, çok sayıda uçak kaybetmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Rusya’dan Karadeniz’e 12 yeni gemi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum