Amerikan ve İngiliz hava araçlarından Rus varlıklarına yönelik istihbarat uçuşu

Amerikan ve İngiliz hava araçları Ukrayna – Rusya sınırındaki Rus varlıklarına yönelik keşif ve istihbarat uçuşu gerçekleştirildi

ABD Hava Kuvvetleri bağlısı yüksek irtifa (HALE) insansız keşif ve gözetleme hava aracı olan RQ-4B Global Hawk ve RC-135W stratejik keşif uçağı Ukrayna hava sahasında istihbarat, gözetleme ve keşif uçuşları gerçekleştirdi. Amerikan hava araçlarının yanı sıra Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri bağlısı RC-135W keşif uçağı da bölge uçuş gerçekleştirdi. Amerikan ve İngiliz hava araçları son zamanlarda yoğun şekilde Ukrayna sınırındaki Rus hareketliliğine yönelik uçuş icra etmeye devam ediyor. ABD Başkan Biden, Rusya’nın hareketliliği karşısında Ukrayna ile istihbarat paylaşılacağını açıklamıştı.

23 Şubat 2022 Tarihli Uçuşlar

Rusya Devlet Başkan’ı Vladimir Vladimiroviç Putin 22 Şubat 2022’de yaptığı açıklamalarda Ukrayna’daki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıdığını açıkladı. Bu “Cumhuriyetlerin” tanınmasından sonra Rusya, Donbass bölgesinde Rus barış gücü konuşlandırmaya başladı. Aktarıldığı üzere Rus Ordusu, Moskova’nın bağımsız devletler olarak tanıdığı doğu Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerine hareket etmeye devam ediyor.

23 Şubat 2022 Tarihli Uçuşlar

Rusya’nın Ukrayna sınırında yaklaşık 120 taktik taburu bulunuyor. Bu birlikler 35., 5., 36. 41., 6., 20., 8., 49., 58. Ortak Grup Orduları ve 1. Muhafız Tank Ordusuna bağlı bulunuyorlar. Bu birliklere ait çok sayıda BTR-82 zırhlı personel taşıyıcı, BMP-3 zırhlı muharebe aracı, T-72B3 tankı, T-90 tankı ve MSTA-S obüsü şu an sınırda bulunuyor. Kırım ve Belarus’da ise Çeçenistan ve Dağıstan’dan gelen tecrübeli birliklerde bulunuyor. Kırım ve Belarus’ta Rus Hava ve Uzay Kuvvetlerine ait S-400 hava savunma sistemi ve Su-30, Su-35 savaş uçakları bulunuyor.

16 Şubat 2022 Tarihli Uçuş

Ayrıca Karadeniz ve bölge üzerinde RQ-4D Phoenix İHA sistemleri istihbarat faaliyetlerinde aktif olarak kullanılmaktadır. ABD tarafından AGS kapsamında 5 adet RQ-4D Global Hawk NATO’ya zimmetlendi. NATO’ya zimmetlenen son RQ-4D Global Hawk Sigonella, İtalya’da yer alan ana operasyon üssüne Kasım 2020’de ulaştı. Bu konuşlandırma ile birlikte NATO’nun “Phoneix” olarak adlandırılan RQ-4D İHA’larının envanterdeki sayısı toplamda 5’e ulaşmıştı.

RQ-4DRQ-4D Global Hawk, İtalya’daki Sigonella Hava Üssü’ne inişinin ardından hangara çekiliyor. Fotoğraf: Falk Plankenhornİttifak Yer Gözetleme Programı Nedir?

İttifak Yer Gözetleme Programı, NATO’nun barış, kriz ve savaş durumunda ilgi duyduğu bölgenin uzaktan (stand-off) gözetlenmesini sağlayacak hava platformu ve yer ünitelerinden oluşacak çekirdek kabiliyet şeklinde bir yer gözetleme yeteneğinin elde edilmesi amacıyla başlattığı bir programdır.

NATO’nun çokuluslu programlarından biri olan İttifak Yer Gözetleme (AGS) Sistemi, maliyet etkin bir şekilde belirli bir yeteneği çokuluslu olarak elde etmek ve birlikte çalışılabilirliği temin etmek maksadıyla ortak hareket edebilir kılan bir girişimdir.

Alliance Ground Surveillance (AGS), 15 NATO ülkesinin iştirakiyle beş adet Amerikan Global Hawk Blok 40 insansız hava aracının NATO’nun ihtiyaçları için konfigüre edilmiş türevi olan RQ-4D ve Avrupa menşei komuta kontrol istasyonlarından müteşekkil bir istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) sistemidir.

15 ülke, İttifak Yer Gözetleme programına finansal ve ömür döngüsü desteği kalemlerinde pay alarak katkı sağlamaktadır. Sicilya’da konuşlu İttifak Yer Gözetleme Ana Harekât Üssü’nün inşası devam etmektedir, inşa faaliyetleri tamamlandığında üste 550 personel görev icra edecek.

Global Hawk insansız hava aracının NATO isterileri için uyarlanmış türevi olan RQ-4D uçaklarının ilki 21 Kasım 2019‘da, ikincisi 19 Aralık 2019‘da Sigonella’ya varmıştı. Fotoğraf: NATO

Kaynak: DefenceTürk

Amerikan ve İngiliz hava araçlarından Rus varlıklarına yönelik istihbarat uçuşu Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum