ABD, NASAMS hava savunma sistemini farklı füzelerle test etti

ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı AFRL, NASAMS hava savunma sistemini farklı füzelerle katmanlı şekilde test etti

Air and Space Force Magazine tarafından aktarıldığı üzere NASAMS ile icra edilen “Katmanlı” test, mevcut NASAMS sisteminin hava üslerini değişen mesafelerde seyir füzelerine karşı nasıl savunabileceğini gösterdi. Raytheon yetkilileri 7 Eylül’de yapılan testin sonuçlarını açıkladı.

Program yöneticisi Jim Simonds yaptığı açıklamada, AFRL’nin (ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laborotuvarı) “kısa vadeli hava üssü hava savunma kabiliyeti sağlayabilecek düşük maliyetli, yüksek teknoloji hazırlık seviyesi yeteneklerini” değerlendirmek istediğini söyledi. Test 10 ayda tamamlandı. Simonds, katmanlı savunma çözümünün anlık savunma yeteneği sağlayabileceğiaçıklamasında bulundu.

Kongsberg

Test, kısa menzil seçeneği olarak AIM-9X Sidewinder’ı ; orta menzil için AIM-120 AMRAAM; ve en uzun menzilli seçenek olarak AMRAAM’ın güdüm bileşenleri ve RIM-162 ESSM’in roket motorunu birleştiren AMRAAM-ER’yi içeriyordu.

Şirket yetkilisi, test tamamlama sözleşmesinin Ukrayna’daki savaştan önce olduğunu ve savaşla bir alakasının olmadığını söyledi. ABD, 8 Eylül itibariyle ülkeye yaptığı yardıma 8 NASAMS sistemini dahil etmişti.

NASAMS; AIM-9X, AIM-120 AMRAAM ve AMRAAM-ER füzelerini kullanabilmektedir (Görsel: Kongsberg)

Ordu radarlarından hedefleme bilgisi alan iki tedarikçi ve AFRL, ‘ilk hedefleme bilgilerini’ Hava Kuvvetleri’nin halihazırda sahada bulunan Savaş Alanı Komuta ve Kontrol Merkezine iletti. Raytheon’un testle ilgili haber açıklamasına göre, daha sonra “tehdit değerlendirmesi ve silah ataması için” bir Kongsberg Atış Dağıtım Merkezine “anahtar veriler iletildi”. Operatör, en uygun füzeyi seçip ateşleyerek öldürme zincirini kapatmak için bu bilgiyi kullandı.

Raytheon’un hava gücü gereksinimleri ve yeteneklerinden sorumlu başkan yardımcısı John Norman, testin önemini “seyir füzelerine karşı bu orta menzilli savunmayı sağlamak için bugün var olan bir açık mimari sistemi nasıl kullandığınıza dair operasyonel olarak alakalı bir örnek sağlamak” olarak nitelendirdi.

Kaynak: DefenceTürk

ABD, NASAMS hava savunma sistemini farklı füzelerle test etti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum