Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
ABD Dışişleri Bakanlığı, Amfibi Hücum Aracı (AAV) ve ilgili ekipmanın Romanya’ya tedarikini onaylayan bir karar aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, tahmini maliyeti 120.5 milyon dolar olan 16 adet Amfibi Hücum Aracı (AAV) ve ilgili ekipmanın Romanya Hükümetine olası bir Yabancı Askeri Satışını onaylayan bir karar aldığını duyurdu. Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, Kongre’ye bu olası satışı bildiren gerekli belgeyi geçtiğimiz perşembe günü teslim etti.
Romanya’nın ABD’den tedarik ettiği paketin içeriğinde şunlar mevcut:
- 16 adet Amfibi Hücum Aracı (AAV),
- 3 adet Komuta Kontrol Varyantı (AAVC-7Al),
- 2 adet Kurtarma Varyantı (AAVR-7Al),
- 16 adet 50 Cal. ağır namlulu makineli tüfek,
- 5 adet 7.62 mm M240B makineli tüfek.
Ayrıca pakette MK-19 Bomba Atarları, M36E T1 Termal Görüş Sistemleri (TSS), tedarik desteği (yedek parçalar), destek ekipmanı (özel görev kitleri), eğitim, teknik kılavuzlar, teknik veri paketi, mühendislik ve teknik destek ve yardım programı ile lojistik destek de mevcut.
AAVC-7Al Görsel: Defense BriefRomanya’nın kara modernizasyonu
Önerilen bu satışla birlikte ordusunu modernize eden Romanya, bir kademe daha atlamış olacak. Eski Sovyet yapımı silahlardan NATO standartlı silahlara geçiş yapan ülkelerden birisi olan Romanya, henüz eski sistemlerden tam olarak kurtulamadı. Başta tüfek, tank ve obüs sistemleri olmak üzere birçok sistemde modernizasyon başarılı bir şekilde tamamlanırken bazı değişimlerin planlaması devam etmektedir.
Polonya ile birlikte önemli Doğu Avrupa ülkelerinden birisi olan Romanya, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından itibaren savunma harcamalarını arttıran ülkelerin başında geliyor. Bahse konu tedarike ek olarak bu ayın başında Güney Kore’den toplamda 90 adet K9 Thunder obüsünün tedarik edilmesi için imzalar atışmıştı.
İki taraf arasında yapılan anlaşmayla obüs parçalarının bir kısmının Romanya’da bir kısmının ise Güney Kore’de üretimine karar verildiği belirtilmişti. Bu anlaşmayla birlikte Romanya Silahlı Kuvvetleri’ne ilk başta 54 adet K9 obüsü sonrasında ise geriye kalanların teslim edilmesi planlanıyor. Güney Kore teknolojilerini en çok kullanan ülkelerden Polonya ise Güney Kore ile K2 Black Panther tankı, K9 Thunder obüsü ve FA-50PL uçakları için bir kontrat imzalamıştı.
K9 Thunder (Görsel: Menadefense)
2022 yılının sonunda sipariş verilen obüslerin ve tankların ilk partisi Polonya’ya ulaşmıştı. İlk 48 adet K9 obüsünden sonra 600 adet daha obüs alacak olan Polonya’ya ikinci teslimat 2024 yılında yapılacak ve 2026 yılından itibaren Polonya’da K9 obüsü üretilecek. 48 adet FA-50, uçağı Polonya Hava Kuvvetleri’nin isteğine göre özelleştirilmiş olacak. Bu yüzden uçaklar FA-50PL olarak adlandırılacak.
Kaynak: DefenceTürk
Romanya’dan amfibi hücum aracı tedariki Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz