Rus korveti Provorny yeni tasarımla inşa ediliyor

Tersanede çıkan yangında hasar gören Provorny korveti (Project 20385) hayalet özelliğine uygun olarak inşa ediliyor.

Rusya merkezli haber ajansı TASS tarafından 16 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan bir habere göre, tersanede çıkan yangında hasar gören Provorny korveti (Project 20385), stealth (hayalet) özelliğine uygun bir yapıya kavuşacak. Bu kapsamda Sredne-Nevsky Tersanesi CEO’su Vladimir Seredokho geminin hayalet özelliğine uygun olarak inşa edileceğini açıkladı.

17 Aralık 2021’de alev alan Provorny’nin gövdesi zarar görmüştü. Rus yetkililer, çıkan yangında üç işçinin yaralandığını ve ikisinin hastaneye kaldırıldığını açıklamıştı. Yangın söndürme çalışmalarına ise yaklaşık 170 itfaiyecinin katıldığı belirtilmişti.

(Görsel: Dmitri Lovetsky)Project 20385 korvetleri

Project 20385 korveti, saldırı görevleri ve denizaltı savunma harbi için tasarlanmıştır. Gemi 2500 ton deplasmana, 106 metre uzunluğa, 13 metre genişliğe, 27 deniz mili hıza, 4.000 deniz mili menzile ve 99 kişilik bir mürettebata sahiptir. Ayrıca gemi, 1 adet Kamov Ka-27 (Helix-A) donanma helikopterini barındırabilir.

2011 yılında Rus Savunma Bakanlığı ile imzalanan ek bir sözleşme ile, 2020 yılına kadar Severnaya Verf tersanesinin 8 adet daha Proje 20385 korveti inşa etmesi gerekiyordu. Ancak, gerek projenin daha da geliştirilme isteği, gerekse 2014 yılından sonra yaptırım kısıtlamaları altında bloke edilen Alman MTU dizel motorları da dahil olmak üzere, ithal bileşenlerin yaygın olarak kullanılması, Rus Donanmasının seriyi o sırada sadece iki gemiyle sınırlama kararına yol açmıştır.

Project 20385, önceki gemilerden daha büyük boyutlara ve deplasmana sahiptir. Çelik bir gövdeye, kompozit bir üst yapıya, bombeli pruvaya ve dokuz su geçirmez alt bölüme sahiptir. Ek olarak gemi, 12 fırlatıcıdan oluşan Redut dikey atım sistemi ile donatılmıştır.

Kaynak: DefenceTürk

Rus korveti Provorny yeni tasarımla inşa ediliyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum