SOM-J Blok-1 seyir füzesi testlerden başarıyla geçti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; SOM-J Blok-1 seyir füzesi ile GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN havadan havaya füzelerin testlerden başarıyla geçtiğini duyurdu. Erdoğan’ın gelişmeyi duyurduğu paylaşımında MMU’nun görev bilgisayarının TÜBİTAK BİLGEM’de üretildiği bilgisi de yer aldı.

İlk olarak F-35 savaş uçaklarının iç silah istasyonlarından kullanılmak için geliştirilen SOM-J’nin AKINCI TİHA ve MMU’da kullanılması planlanıyor; görev profilinde hava-yer görevleri yer alan KIZILELMA ve ANKA-3 MİUS’ların da SOM-J’yi kullanabilecek platformlar arasında olması bekleniyor. Düşük silüet gerektiren iç silah istasyonlarından kullanım isterini karşılamak için SOM-J; SOM seyir füzesinden farklı olarak daha küçük bir gövde ve tamamen katlanabilir kantçık takımına sahip.

FüzeSOM-BSOM-J
Menzil250 km275 km
Ağırlık600 kg540 kg
Harp Başlığı

230 kg

 

Yüksek Patlayıcılı Parçacık Etkili (SOM-B1)

Ardışık Delici (SOM-B2)

140 kg

 

Yüksek Patlayıcılı Parçacık Etkili/Zırh Delici

GüdümIIR Arayıcı Başlık/ANS*/KKS**/YRNS***/ GRNS****/OHA*****IIR Arayıcı Başlık/ANS*/KKS**/YRNS***/ GRNS****/OHA*****
PlatformlarF-4E, F-16, AKINCI TİHAF-16, MMU, AKINCI TİHA, F-35

*ANS Ataletsel Navigasyon Sistemi

**KKS Küresel Konumlama Sistemi

***YRNS Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi

****GRNS Görüntü Referanslı Navigasyon Sistemi

*****OHA Otomatik Hedef Algılama

Türk Savunma Sanayii 2022 Hedefleri kapsamında, “Savaş uçaklarımızın hava üstünlüğü için geliştirilen kısa ve orta/uzun menzilli BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN hava-hava füzelerinin uçak üzeri atışlı testleri tamamlanacak. ifadesine yer verilmişti. Türkiye’nin savaş uçaklarında kullandığı AIM-120 AMRAAM görüş ötesi ve AIM-9 Sidewinder görüş içi hava hava füzelerinin yerini alması planlanan GÖKDOĞAN görüş ötesi ve BOZDOĞAN görüş içi hava hava füzeleri TÜBİTAK SAGE tarafından geliştiriliyor.

25 km menzilli görüş içi hava-hava füzesi BOZDOĞAN 4 Mach gibi kendi sınıfı için yüksek bir hıza çıkabiliyor. İlk olarak 65 km menzil isteriyle başlayan BOZDOĞAN’ın ise yakın zamanda 100 km üzeri menzile ulaştığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından açıklanmıştı. TÜBİTAK SAGE, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’a ek olarak ilk yerden atışının 2023’te yapılması planlanan GÖKHAN ramjet itkili hava-hava füzesi ile AKDOĞAN mini hava-hava füzesi projeleri üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: DefenceTürk

SOM-J Blok-1 seyir füzesi testlerden başarıyla geçti! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum