IIR güdümlü MAM-L için sözleşme imzalandı!

SAHA EXPO 2022’de Roketsan ve Baykar Teknoloji arasında IIR Güdümlü MAM-L mühimmatı için sözleşme imzalandı. MAM-L için IIR arayıcı başlık geliştirileceği bilgisi Defence Turk tarafından IDEF21 fuarında edinilmişti.

SSB Prof. Dr. İsmail Demir, Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’nin katıldığı törenle iki firma arasında IIR Güdümlü MAM-L mühimmatı ile ÇAKIR ve SUNGUR füze sistemlerinde iş birliğini öngören anlaşmalar imzalandı. IIR MAM-L mühimmatı için Haluk Bayraktar IIR görüntü işleme ile yeni bir evreye geçildiğini aktararak mühimmatın menzilinin geliştirileceğini ifade etti. Murat İkinci konuşmasında IIR mühimmatlar ile daha uzun menzillere ulaşılacağını ve her türlü hava koşulunda hedeflerin etki altına alınacağını aktardı. SSB Prof. Dr. İsmail Demir ise mühimmatların hassas vuruş kabiliyetindeki gelişimine vurgu yaparak iki firmaya da teşekkürlerini ifade etti.

Millî sistemler tek karede: ASELSAN CATS Sistemi ve MAM-L Mühimmat

MAM-L’nin sık sık kara araçlarına karşı kullanıldığı göz önüne alındığında, IIR başlık özellikle hareketli ve lazer ikaz sistemleri ile donatılmış araçlara karşı ideal bir seçim olacaktır. Konvoylara yapılacak saldırılarda da IIR başlığın sağlayacağı aynı anda birden fazla hedefe angaje olabilme yeteneği söze bahis saldırıların daha seri icra edilmesini sağlayacaktır.

Aynı zamanda Elektro-Optik temelli bir güdüm tipi olan IIR güdüm, hava-yer mühimmatlarında kullanıcıya terminal safhada man in the loop imkanı tanımaktadır. Bu sayede operatör tarafından mühimmat-İHA-YKİ iletişimi sağlandığı takdirde anlık hedef değişikliği yapılabilir.  MAM-L için planlanan diğer geliştirmelerin yanında karıştırmaya dirençli GPS ve parçacık tesiri iyileştirilmiş bir harp başlığı da yer almakta.

Lazer işaretlemeye olan bağımlılığın olmamasından dolayı IIR güdümlü MAM-L, operasonyel irtifası TB2 ve ANKA SİHA’lara göre daha yüksek olan AKINCI TİHA’da söz konusu yüksek operasyonel irtifadan daha fazla istifade edilmesini sağlayacaktır. Bu durum çoğu EO sistemi için belli bir mesafe sınırı olan lazer işaretlemeye olan bağımlılığın olmamasıyla beraber ele alındığında MAM-L’nin daha uzun menzillerden kullanılabilmesini de sağlayacaktır.

Kaynak: DefenceTürk

IIR güdümlü MAM-L için sözleşme imzalandı! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum