Hindistan, CAATSA yaptırımlarından muaf tutulacak

Hindistan, S-400 hava savunma sistemi tedarikinden dolayı uygulanması beklenen CAATSA yaptırımlarından muaf tutulacak.

Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylama kapsamında Hindistan, S-400 hava savunma tedariki sonrası uygulanması beklenen CAATSA yaptırımlarından muaf tutulacak. Bu bağlamda konuyla ilgili Temsilciler Meclisi’nde konuşma yapan Hint-Amerikan Kongre Üyesi Ro Khanna, ABD’nin stratejik çıkarları açısından ABD-Hindistan ortaklığından daha önemli bir ilişki olmadığını aktardı.

CAATSA, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesine ve 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasına yanıt olarak ABD yönetimine Rusya’dan büyük savunma donanımı satın alan ülkelere yaptırım uygulama yetkisi veren ağır yaptırımları bulunan bir ABD yasasıdır. Bu bağlamda Türkiye, S-400 tedarikinden sonra CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştır.

Hindistan 5 filo S-400 Triumf hava savunma füzesi sistemi alacaktı

Hindistan, Eylül 2018’de Rusya’dan 5.43 milyar dolar tahmini maliyetle S-400 hava savunma füze sistemi almaya karar vermişti. ABD, Hindistan’ın Rusya ile anlaşmayı iptal etmesini, aksi takdirde yaptırım uygulayacağını söylemişti.

Hindistan ile ABD arasındaki genel ilişki hakkında Hint tarafından yapılan açıklamada; bazen ilişkilerin Rusya ve İran nedeniyle karşı karşıya kaldıkları ifade edilmişti. Ancak Hint-ABD ilişkilerinin yeterince esnek olduğunu da belirtmişlerdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Nisan ayında yaptığı açıklamada ise ABD’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle CATSAA yasası uyarınca Hindistan’a olası yaptırımlar veya muafiyetler konusunda henüz bir karar vermediğini söylemişti.

Bu bağlamda Hindistan, Rusya’dan gerçekleştirmekte olduğu S-400 tedariki sebebiyle kendisine yöneltilecek yaptırımlardan Amerikan hükümetinin feragat etmesini beklemekteydi. 2021 yılında ise ANI News’in de aktardığı üzere Hindistan Hava Kuvvetleri, S-400 Triumph hava savunma füze sistemi bataryasını Hindistan’ın Pencap Eyaletinde aktif kullanıma başlamıştı.

Kaynak: DefenceTürk

Hindistan, CAATSA yaptırımlarından muaf tutulacak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum