Alman Ordusu için 100 milyar Euro’luk “özel fon”

Almanya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonucu askeri harcamalarına öncelik verme planını açıkladı.

Alman Federal Meclisi 27 Şubat tarihinde Almanya’nın, Rusya-Ukrayna savaşı için verdiği yanıtla ilgili özel bir parlamento oturumu gerçekleştirdi. Oturumda açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman Ordusuna (Bundeswehr) daha fazla yatırım yapılacağını duyurdu. Bu bağlamda konuşmasını yapan Almanya Başbakanı “Özgürlüğümüzü ve demokrasimizi bu şekilde korumak için ülkemizin güvenliğine önemli ölçüde daha fazla yatırım yapmalıyız.” diyerek Rusya Devlet Başkanı Putin’in niyetinin Ukrayna’nın işgalinin ötesine geçtiğini belirtti ve “Putin bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor. Bu nedenle kendimize sormalıyız: Putin’in Rusya’sının kabiliyetleri nelerdir? Ve bu tehdide karşı bugün ve gelecekte hangi becerilere ihtiyacımız var? Bu nedenle 2022 federal bütçesine bir defaya mahsus 100 milyar Euro’luk özel bir fon sağlanacak. Fonlar, Alman ordusunun gerekli yatırımlarına ve silahlanma projelerinde kullanılacak: daha iyi ekipman, modern operasyonel ekipman, daha fazla personel. Ayrıca, savunma bütçesi artık gayri safi yurt içi gelirin %2’sinden fazlasını oluşturacak. Ukrayna’ya saldırırken Putin sadece bir ülkeyi dünya haritasından silmek istemiyor, Avrupa güvenlik yapısını da yok ediyor. Ukrayna’yı umutsuz ihtiyaç anında desteklememiz gerekli. Ayrıca barışı savunmada da yalnız değiliz.” dedi.

Alman Hava Kuvvetleri’ne ait P8a-Posedion

Başbakan Scholz’den sonra konuşmasını yapan Savunma Bakanı Christine Lambrecht ise “İyi donanımlı ve güçlü bir Alman ordusuna ihtiyacımız var. Bu Putin’in Ukrayna’ya karşı korkunç saldırganlık savaşını göz önüne aldığımızda net bir şekilde gözükmekte. 100 milyar Euro’luk özel fon, Alman ordusunu güçlü bir şekilde konumlandırmamızı ve güvenilir, verimli bir ittifak ortağı olarak ittifaktaki doğru rolümüzü üstlenmemizi sağlayacaktır. Kendimi tüm gücümle bu göreve adadım. Bunu da kendimiz için, kendi güvenliğimiz için yapıyoruz.” dedi. Bu bağlamda harcamaların Alman ordusu için yatırımları ve silahlanma projelerini içereceğini söyledi.

Başbakan Scholz, modern bir ordu için en önemli projelerden birinin Avrupalı ortaklarıyla özellikle Fransa’yla birlikte gelecek nesil savaş uçakları ve tankların inşasının olduğunu vurguladı. Euro insansız hava aracı için sözleşmeler de bu hafta imzalandı. Ayrıca Silahlı Heron insansız hava aracının İsrail’den alınması için görüşmeler de devam etmektedir. Eurofighter elektronik savaş için etkinleştirilecek. Nükleer ortaklığın bir parçası olarak tarihi geçmiş Tornado jetlerinin modernize edilmesi için tedarikler devam ediyor. Ayrıca F-35 savaş uçakları da bazı yüklerin taşıyıcı uçağı olarak kullanılabilir.

Ukrayna’ya silah tedariki

Başbakan Scholz, Mecliste yaptığı konuşmasında Almanya’nın önceki politikalarını tersine çevirerek Ukrayna ordusuna silah desteğinin sağlanacağını da belirtmişti. Bu bağlamda ek önlemlerin yanında federal hükümet 1 Mart tarihinde Almanya’nın Ukrayna savunması için silah tedarikinin sağlanılmasına da karar verdi. Panzerfaust 3 model 1.000 adet tanksavar füze ve 500 adet Stinger karadan havaya füzenin Alman ordusunun envanterinden sağlandığı belirtildi. Bunlara ek olarak Alman ordusu son haftalarda doğu ittifakı ortaklarına desteğini de genişleterek 13.700 adet askeriyle şu anda NATO’nun Mukabele Gücü’ne (NATO Mukabele Gücü – NRFNATO Mukabele Gücü) önemli bir katkıda bulunuyor. Litvanya’daki Alman ordusu, doğu kanatta Gelişmiş İleri Mevcudiyet Savaş Grubuna Almanya ordusu liderliğinde yaklaşık 900 personeliyle desteğine devam etmektedir.

NATO’nun Gelişmiş Hava Polisliği Güney misyonu, ittifakın hava kuvvetleri birimleriyle Romanya hava sahasının güvenliğini desteklemektedir. Şu anda faaliyette olan 6 adet Alman Eurofighter’ı mevcut. NATO içindeki ek gemilerle beraber Alman Donanması, Kuzey ve Baltık Denizleri ile Akdeniz’in güvenliğini sağlamaya da ayrıca yardımcı olmakta. Alman Savunma Bakanlığı, Alman ordusunun Slovakya’daki NATO ortaklarını piyade ve patriot uçaksavar füze sistemiyle yeterli desteğin sağlanacağını düşünmektedir. Almanya, 2021 yılı için NATO savunma harcamalarında cari yıl için 53 milyar Euro’luk bir bütçe sundu. Bu rakam, 2020 yılına göre %3,2’lik bir artışa işaret etmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Alman Ordusu için 100 milyar Euro’luk “özel fon” Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum