KAPLAN MT tankının Endonezya’da atış testi yapıldı

Kaplan MT Orta Sınıf Tank’ın atış testleri başarıyla gerçekleştirildi.

Endonezyalı şirket PT Pindad (Persero) tarafından yapılan açıklamada, 24-25 Şubat 2022 tarihlerinde TNI AD Cipatat’ın Piyade Eğitim Merkezi’nde Kaplan MT orta sınıf takının atış testlerinin gerçekleştirildiği duyuruldu. Bu bağlamda geçekleştirilen atış testleri Fabrika Kabul Testlerinden (FAT) biridir. Atışlı test faaliyetinin amacı 105 milimetrelik bir topa sahip kulenin durumunun tespiti, gereksinimleri karşılaması ve yapılan çeşitli iyileştirmelerin son tasarım özelliklerine uygun kabiliyetlerinin belirlenmesi içindir.

Kaplan MT, Türkiye’den FNSS’inde ortak olduğu bir projedir. Ayrıca Endonezya’nın yerli savunma sanayii ürünlerindeki kabiliyetini artırmaya yönelik devletin 7 stratejik geliştirme programından biridir. Pindad ile FNSS arasında yapılan iş birliğiyle beraber tank geliştirme konusunda bilgi, deneyim ve uluslararası standartlarda şirket yetkinliği kazanılmış oldu.

Kaplan MT Orta Sınıf Tank (Görsel: Pindad)

Kaplan MT, 8-14 Ağustos 2021 tarihlerinde FNSS test tesislerinde gerçekleştirilen bir dizi Fabrika Kabul Testinden (FAT) geçmişti. Bu tesiste %60 eğimli engel testi, hendek geçme testi, fren testi, %30 eğimli çapraz test, dönüş yarıçapı testi, sulardan geçiş kabiliyeti testi ve diğer çeşitli testler gerçekleştirilmişti. FNSS’de çeşitli FAT testlerinden geçen Kaplan MT, şu anda Endonezya’da da bir dizi teste tabi tutulmakta ve 105 milimetre kalibre topun atış testi son olarak tamamlanan testtir. Atış testinde 16 metrekare alandaki statik hedef HEP-T ve TPCSDS-T mermileriyle vurulmuştur. Testin ilk aşamasında tankın üzerindeki silahların çalışma prensibi, namlusu, nişan alma aracı, butonlar ve diğer özellikleri stabil çalışana kadar testler gerçekleştirildi. Testin ikinci aşamasındaysa 105 milimetrelik topla taret atış testi gerçekleştirildi. Atış testinde öne bakar bir pozisyondan başlanarak sağa ve sola dönüş daha sonraysa başlangıç pozisyonunun tersi yönüne dönülerek test bitirildi. Her atış pozisyonunda 1 adet mermi kullanılarak test gerçekleştirildi. Ateşleme testi sonucunda taretin sabit pozisyondaki stabilitesi ve tüm fonksiyonlarının gerekli gereksinimleri karşılaması kontrol edilerek tamamlanmıştır.

Kaplan MT tankının son konfigürasyonunda, atış testinin ardından çeşitli motor tahrik testleri de gerçekleştirildi. Bu bağlamda 125 kilometredeki bir yolda hızlanma-yavaşlama testi, paralel ışın testi, bindirme testi, dolgu testi ve insan testleri başarıyla tamamlandı. Ayrıca tankta yapılan iyileştirmelerden biri de aracın ön burun açısının ve sürücü perspektifindeki değişen tasarımdır. Bu bağlamda taret üzerindeki top ile gövde arasındaki -10° eğim açısındaki çarpışmalar da önlenmiş oldu ve sürücü için daha geniş bir görüş alanı da sağlandı.

Kaplan MT tankı üzerinde yapılan Fabrika Kabul Testleri, PT Pindad (Persero) Şirketi için muharebe araçlarındaki teknolojiyi etkin kullanabilme açısından önemli bir kilometre taşıdır. Tasarımında yapılan çeşitli iyileştirmeler ve Kaplan MT tankının irinci test atışının başarısı ile PT Pindad’ın Endonzeya savunma sanayiisini ilerletmesi ve güçlendirmesi beklenmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

KAPLAN MT tankının Endonezya’da atış testi yapıldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum