Lockheed Martin, uzay tabanlı optik haberleşme uydularını fırlatacak

C4ISRNET Haber Portalı’nın aktardığı üzere Lockheed Martin; müşterek operasyonlarda geniş kapsama alanına sahip uzay tabanlı bir test alanı denemesi yapmayı planlıyor. 2023 yılı için planlanan Space-Augmented JADO Environment (SAJE) Programı kapsamında uydular, ABD’nin Hint Pasifiği Komutanlığı’nın tatbikatları; ABD Hava Kuvvetlerinin ve Deniz Kuvvetlerinin planlanan faaliyetleri için yörüngeye yerleştirilecek.

ABD Ordusunda yer alan bazı yetkililer uzay tabanlı optik haberleşme uydularını ABD Savunma Bakanlığına bağlı müşterek kuvvetlerin bel kemiği olarak görüyor. ABD Uzay Geliştirme Ajansı (SDA), alçak dünya yörüngesinde yer alacak takım uyduların oluşturulması için çalışma yapmakta. SDA’nın üzerinde çalıştığı takım uydu konseptinde yer alan uydular birbirleri ile optik haberleşme yaparak bireysel servislerden alınan bilgi akışını diğer servise iletecek.

ABD Uzay Geliştirme Ajansı Optik Uydular (Temsili)

SDA; takım uydu sisteminin ilk üyeleri olacak uyduları gruplar halinde fırlatarak hizmete alacak. Bu kapsamda 146 adet uydunun 52 adedini geliştirmesi için Lockheed Martin ile sözleşme imzalandı. Takım uydu sisteminin ilk üyesi olacak Tranche-0 Uydusu 2022 yılın sonbahar aylarında yörüngeye fırlatılacak.

Lockheed Martin yetkilisi Stacy Kubicek’in C4ISRNET’e aktardığı demeçte SAJE için test ortamını oluşturan uyduların SDA’nın takım uydular üzerindeki çalışmasından sonra modelleneceğini ifade etti. Pony Express-2 uydusundan iki adedi aynı anda fırlatılarak ağ ve taktik haberleşme sağlayacak. Pony Express-2 uyduları, ABL Space Systems’ın RS1 Roketi ile fırlatılacak. Taktik istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) yapacak üçüncü uydu olan TacSat; ISR Algılama ve Haberleşme yeteneklerini göstermek için ayrı bir zamanda fırlatılacak. TacSat uydusu ISR sensörlerinin yanında 5G haberleşme yapacak görev yüküne sahip olacak.

Lockheed Martin, ABL Space Systems ile sözleşme imzalamıştı

Lockheed Martin, mikro uydu fırlatma aracı geliştiricisi ABL Space Systems ile 58 adet fırlatma için bir sözleşme imzalamıştı. 5 Nisan 2021 tarihinde açıklanan sözleşme, fırlatmaların 26 adedinin 2025 yılına kadar geriye kalan 32 adedinin ise 2026 yılından 2029 yılına kadar tamamlanmasını kapsamakta.

ABL Space Systems RS1 Roketi

Kaynak: DefenceTürk

Lockheed Martin, uzay tabanlı optik haberleşme uydularını fırlatacak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum