Fransa’nın yeni nükleer denizaltısı deniz denemelerine başladı

Fransa eskiyen nükleer saldırı denizaltı filosunu yenilemek için başlattığı Barracuda programının 2. denizaltısı deniz denemeleri için limandan ayrıldı.

Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü’nün (DGA) resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre Fransa Donanması için inşa edilen Barracuda sınıfı nükleer saldırı denizaltı sınıfının ikincisi olan Duguay-Trouin deniz denemelerine başladı.

Sınıfın ilk gemisi olan Suffren 2 yıl önce Fransız donanmasına teslim edilmişti. Denizaltı şuan aktif hizmetine devam etmekte. Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA) yaptığı basın açıklamasında şu ifadelerde bulundu:

“Bu testler, denizaltının çeşitli sistem ve ekipmanlarının doğru çalıştığını, su geçirmezliğini ve itiş gücünün doğru çalıştığını doğrulamayı mümkün kıldı.

 

Manş Denizi’ndeki ilk testten ve Cherbourg’daki havzaya dönüşün ardından deniz denemeleri Atlantik’te ve ardından Akdeniz’de yapılacak. Tüm bu deniz denemeleri Naval Group ve TechnicAtome’dan mühendis ve teknisyenlerin gözetiminde ve Fransız Deniz Kuvvetleri denizaltıları tarafından yürütülecek. Amaçları aşamalı bir şekilde denizaltının tüm teknik ve operasyonel yeteneklerini doğrulamak. Denemeler, 2023 yazında planlanan teslimata kadar sürecek.

Barracuda programı denizaltıları, onlara dikkate değer bir hareket alanı ve sağduyu sağlayan nükleer itme gücü ile donatılmıştır.  Bahse konu denizaltıların görevleri çeşitlidir: caydırıcılık için destek, uçak gemisi görev grubunun korunması, istihbarat toplama, denizaltı ve gemilere karşı savaş. Rubis tipinin önceki nesline kıyasla bu alanlarda performansta önemli bir iyileşmeye ek olarak, Suffren tipi denizaltılar, seyir füzesi ile birkaç yüz kilometre uzakta bulunan kara hedeflerini vurmak ve özel kuvvetleri uygulamak için yeni yeteneklere sahiptir.

Barracuda programının altı denizaltısı, 2030 yılına kadar Fransız Donanması’nın şu anda 1980’lerde hizmete giren Rubis tipi dört denizaltısını yenilemiş olacak. 6 Kasım 2020’de Fransız Donanması’na teslim edilen serinin ilki SNA Suffren, Haziran 2022’de aktif hizmete alındı”

Barracuda sınıfı denizaltı

Ekim 1998’de Fransız hükümetinin savunma tedarik ajansı Silahlanma Genel Müdürlüğü, Donanma Kurmay Başkanlığı, Technic Atome ve Commissariat a l’Énergie Atomique’den oluşan komisyon kurulmuştu. Oluşturulan komisyonun nihai hedefi Fransız Deniz Kuvvetleri için yeni saldırı denizaltılar üretmekti. Bu kapsamda 2006 yılında Fransız hükümeti Naval Group ile altı nükleer denizaltı tedarik etmek için bir sözleşme imzalamıştı. Barracuda sınıfının Rubis sınıfı denizaltılarının yerini alması amaçlanıyor.

Barracuda sınıfının ilk denizaltısı olan FS Suffren Kasım 2020’de test edilmeye başlandı ve Haziran 2022’de aktif olarak hizmete girdi. Fransa Savunma Bakanlığı’nın yaptığı planlamaya göre altı Barracuda sınıfı denizaltının 2030 yılına kadar envantere girmesi hedefleniyor.

Barracuda sınıfı denizaltının teknik özellikleri;

  • Yüzey deplasmanı: 4.700 ton
  • Dalış deplasmanı: 5.300 ton
  • Uzunluk: 99 metre
  • Çapı: 8.8 metre
  • Maksimum derinlik: 350 metre
  • Silahlanma: deniz seyir füzeleri, F21 ağır tel güdümlü torpidolar, modernize edilmiş Exocet SM39 gemisavar füzeleri
  • Hibrit tahrik: Triomphant tipi SSBN ve Charles-de-Gaulle uçak gemisindeki reaktörlerden türetilen basınçlı su reaktörü , iki tahrik türbini, iki turbo jeneratör ve iki elektrik motoru
  • Mürettebat: 65 mürettebat üyesi + yaklaşık 15 komando
  • Kullanılabilirlik: Yılda 270 gün

Kaynak: DefenceTürk

Fransa’nın yeni nükleer denizaltısı deniz denemelerine başladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum