ABD ve Tayvan, savunma sanayii alanında ortak üretime hazırlanıyor

Yaklaşık 25 ABD savunma sanayii şirketinin ortak İHA ve mühimmat üretimini görüşmek üzere Mayıs ayı başında Tayvan’a temsilci göndermeyi planladığını aktarıldı.

ABD-Tayvan İş Konseyi Başkanı Rupert Hammond-Chambers, Nikkei’ye yaptığı açıklamada, Washington’un adanın savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak için çeşitli seçenekleri araştırırken, yaklaşık 25 ABD savunma sanayii şirketinin İHA ve mühimmatın ortak üretimini görüşmek üzere Mayıs ayı başında Tayvan’a temsilci göndermeyi planladığını söyledi.

Heyete ABD Deniz Piyadeleri Pasifik Kuvvetleri’nin emekli Komutanı Steven Rudder liderlik edecek. Bu, 2019’dan bu yana ABD’den Tayvan’ı ziyaret eden ve özellikle savunma sanayiine odaklanan ilk büyük grubu olacak. Heyet, Tayvan savunma sanayii temsilcileriyle görüşmelerin yanı sıra Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile de bir araya gelmek istiyor.

ABD heyeti, ileri teknoloji sağlamak ve Tayvanlı şirketlerle ortaklaşa insansız hava araçları geliştirmek için fırsatlar arayacak. Yaklaşan geziye İHA uzmanlığına sahip birkaç Amerikan savunma sanayii şirketi katılacak.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Nikkei’ye verdiği demeçte ise şu ifadeleri kullandı,

“Çok üst düzey bir bakış açısıyla, ortak yapım düzenlemelerinin mantıklı olduğunu düşünüyoruz, ancak bunları vaka bazında incelememiz gerekiyor ve ABD endüstrisinin talebi üzerine olmalı.”

Washington bu fikre sıcak bakıyor çünkü Amerikan savunma sanayii şirketleri halihazırda yurtiçi ve yurtdışındaki yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanıyor. ABD’nin Tayvan’a vaat ettiği yaklaşık 19 milyar dolarlık silah sistemini teslim etmesi gerekiyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından şirketler yerli üretim kapasitelerini artırmaya başladılar, ancak bu eklemelerin devreye girmesi zaman alacak.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Seth Jones ise “Tayvan Boğazı’nda Çin ile savaş gibi büyük bir bölgesel çatışmada ABD mühimmat kullanımının ABD Savunma Bakanlığı’nın mevcut stokunu aşması muhtemel.” dedi. Potansiyel bir çözüm olarak denizaşırı ortaklarla ortak üretim önerdi.

Kaynak: DefenceTürk

ABD ve Tayvan, savunma sanayii alanında ortak üretime hazırlanıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum