Lazer Güdümlü Füzeler ve İHA Önlemek

Günümüzde İnsansız Hava Araçları (İHA), düzenli ordular bir yana, terör örgütleri gibi devlet dışı aktörler için bile kolayca elde edilebilir bir silah haline gelmiştir. Bu bağlamda İHA’ların düşük maliyetli ve zor tespit edilebilen sistemler olmasının en temel değişken olduğunu belirtebiliriz. Bu durum ise saldırılara karşı koyması gereken tarafı zor durumda bırakmaktadır. Ayrıca İHA’lar saldırı görevleri dışında keşif ve gözetleme gibi farklı faaliyetlerde de kullanılmaktadır. İHA’ların oluşturduğu tehditler, hava savunmada yeni bir katman olarak İHA savunmasının (İngilizcede C-UAS olarak tabir edilmektedir) oluşmasına zemin hazırlamıştır.[I] İHA savunması   alanında, Türkiye de dahil olmak üzere, birçok ülke yeni çözümler geliştirmektedir. Bu yazıda ise bahse konu katman çözümleri hakkında BAE Systems tarafından geliştirilen “APKWS lazer güdüm kiti” ve yerli çözüm önerisi incelenecektir.

Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS)

Advanced Precision Kill Weapon System (Gelişmiş Hassas Silah Sistemi / APKWS) lazer güdüm kiti, İngiltere merkezli BAE Systems tarafından ABD ordusu için geliştirilmiştir. APKWS adı verilen kit, güdümsüz mühimmatları hassas güdümlü mühimmatlara dönüştürmek için tasarlanmıştır. Bu bağlamda kitin Tak – Çalıştır tasarımı, kitin çeşitli platformlarda kullanılmasını mümkün hale getirmektedir.

Lazer güdümlü kit, entegre edildiği roketin uzunluğunu 47 cm, ağırlığını ise 4,1 kg artırmaktadır. Füzenin ateşlenmesinden sonra gövde içerisinde bulunan 4 adet kanatçık açılmakta ve kanatların üzerinde bulunan lazer arayıcılar aktif hale gelmektedir.[II] Lazer arayıcılar ise hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenmektedir. Yani lazer güdüm kitlerinin çalışabilmesi için hedef, lazerle aydınlatılmalıdır. Ardından arayıcı başlık, hedeften yansıtılan lazer ışığını algılar ve kanatçıklar, mühimmatı lazer ile işaretlenen hedefe yönlendirir. Bu sayede füzeler, sabit veya hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyetle kullanılabilmektedir.

APKWS lazer güdüm kiti, her ne kadar havadan karaya görevler için geliştirilmiş olsa da 2019 yılında ABD Hava Kuvvetleri’ne ait F-16C savaş uçağından ateşlenen APKWS, test kapsamında havalanan bir İHA’yı imha etmeyi başardı.[III] Bu başarılı test ise yeni çalışmalara öncü oldu. Bu bağlamda geçtiğimiz sene BAE Systems, kitin satıhtan ateşlenerek İHA’lara karşı test edildiğini ve testin başarıyla tamamlandığını açıklamıştı. Test kapsamında BAE Systems, Sınıf II (taktik sınıf) olarak adlandırılan bir İHA’nın hedef olarak kullanıldığını ve füzenin yakınlık tapası sayesinde hedefini başarıyla imha ettiğini aktarmıştı.[IV] Günümüzde aktif olarak kullanılan hava savunma sistemlerinin İHA’ları durdurmakta zorlandığı, durdursa bile maliyet etkinlikten çok uzak oldukları aktarılmaktadır.

Kaynak: DefenceTürk

Lazer Güdümlü Füzeler ve İHA Önlemek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum