İsmail Demir yerli AESA radarını inceledi

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN’a ziyaret gerçekleştirdi.

ASELSAN’a ziyaret gerçekleştiren Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, yerli AESA radarı ve F-16 Özgür Modernizasyon Projesi hakkında bilgi aldı. Gelişmeyi resmi Twitter hesabından duyuran Demir, yerli AESA radarının dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilecek şekilde geliştirildiğini ve önce AKINCI TİHA’ya, ardından F-16 savaş uçaklarına ve nihayetinde MMU’ya entegre edileceğini açıkladı.

Demir

“Milli imkanlarla yürüttüğümüz Özgür Projemizle, F-16’larımız daha ileri kabiliyetlere sahip, modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerimizin hizmetine devam edecek. Burada kazandığımız her kabiliyetin bir adım ötesini MMU’da kullanacağız. ASELSAN ziyaretimizde de bu kapsamdaki çalışmalarla ilgili bilgi aldık ve AESA radarımızı yerinde inceledik. Dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilecek şekilde geliştirdiğimiz AESA radarımızı önce AKINCI TİHA’ya, ardından F-16’larımıza ve nihayetinde MMU’ya entegre edeceğiz.”

ifadelerini kullandı.

Özgür Projesi, F-16 Block 40 ve 50’ye uygulanabilecek

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 10 Ağustos 2022 günü, Haber Global kanalında yayınlanan “Kayıt Altında Özel” programına konuk olmuştu. Program sunucusu Saynur Tezel’in savunma sanayiine yönelik sorularını cevaplayan Demir, F-16 Özgür projesi hakkında birkaç yeni bilgiye de değinmişti.

Bu kapsamda Demir,

“F-16 modernizasyonunu kesinlikle kendimiz yaparız. Hem de çok iyisini yaparız. İlaveten de tamamen milli sistemlerle donatılmış görev bilgisayarı ve diğer unsurları aviyonikleri tamamen yerli sistem olarak devreye konabilir. Block 30’larda Özgür Projemizle bu bir yere getirildi. Block 40 ve 50’lerde uygulanacak duruma geliyor. O konuda hiçbir tereddüdümüz yok.”

ifadeleri kullanmıştı.

Türk Hava Kuvvetleri bağlısı F-16 Block 40 Teknofest’18F-16 ÖZGÜR Modernizasyonu

9. Hava ve Aviyonik Sistemleri Semineri’nde konuşan Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, F-16 ÖZGÜR modernizasyon projesi kapsamında seri üretim aşamasına geçildiğini açıklamıştı. Can, “İlk uçak üzerindeki ÖZGÜR modernizasyonu tamamlandı, diğer uçaklar üzerindeki seri modernizasyon başladı.” ifadelerinde bulunmuştu.

Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Block 30 savaş uçaklarının aviyonik modernizasyonunu kapsayan (IFF Sistemi, Görev Bilgisayarı, Renkli Çok İşlevli Gösterge…)  ÖZGÜR projesinde aynı zamanda ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD AESA radarının öncelikli Özgür projesi kapsamında modernize edilecek olan F-16 Block 30 savaş uçaklarında kullanılması planlanıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Makine Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği 10. Savunma Sanayii Günleri’nde yaptığı sunumda Savunma Sanayii Başkanlığı Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol, Defense Here tarafından paylaşılan sunumda MURAD Uçak/İHA AESA Radarı entegrasyon ve deneme aşamasına geçtiğini açıklamıştı.

Kaynak: DefenceTürk

İsmail Demir yerli AESA radarını inceledi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum