İngiliz Ordusu’na ait Watchkeeper İHA düştü

İngiliz Ordusu’na ait Watchkeeper İHA, Kıbrıs açıklarında düştü.

İngiliz Ordusu’na ait Watchkeeper İHA’nın, kötü hava şartlarından dolayı düştüğü açıklandı. Bu kaza ile birlikte İngiltere, yedinci Watchkeeper İHA’sını kaybetti. İlk olarak 2014 yılında Afganistan’da hizmete giren Watchkeeper, 30 milyon sterlin değerinde.

7 kez düşen İHA, 2 kez Galler kıyılarında kırıma uğradı. İniş testleri sırasında da kırım yaşayan İHA, buzlanmaya karşı yapılan testler sırasında da düştü. En son düşen Watchkeeper ise 29 Mayıs 2022 tarihinde rutin bir eğitim uçuşu sırasında Kıbrıs’ta düşmüştü.

Watchkeeper İHA Sistemi / Birleşik Krallık Ordusu

Önceki kazalarla ilgili yapılan soruşturma raporlarında her türlü hava koşuluna uygun olan İHA’nın sis, yağmur, kar ve şiddetli rüzgarlar gibi etmenlerden kolayca etkilenebildiği belirtilmişti. Bu bağlamda raporda, ‘Otomatik iniş sistemi iyi havalarda tasarlandığı gibi çalışıyor gibi görünüyor, ancak bulut, sis, fırtına, yağış veya bu koşulların bir kombinasyonu dahil olmak üzere kötü havalarda, sistemdeki anormallikler İHA’nın işleyişini bozabiliyor. Ayrıca lazer altimetreler, aracın altındaki sis veya alçak bulut veya ıslak çalışma yüzeylerinden yansımalar nedeniyle yanlış yükseklik algılayabilmekte. Bu durum ise otomatik iniş sistemini bozmakta.” ifadeleri kullanılmıştı.

 Thales Watchkeeper

Thales Watchkeeper, gövde arkasındaki pervane grubunu kullanan tek bir Wankel döner motorunu kullanmaktadır. 150 kg optik ve göreve özel ekipman taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Düşük ve orta seviyeli uçuşlar ve uzun havada bekleme görevlerini yerine getirmesi için tasarlanmıştır. Watchkeeper’ın test prototipi 1000 saatlik uçuş ve 600’den fazla sorti gerçekleştirmiştir.

2005’te başlayan Watchkeeper projesinin 2010 yılında tamamlanması beklenirken, 2014 yılına kadar gecikme yaşanmıştır. İsrail tarafından da ‘Hermes’ adı ile kullanılmaktadır. İsrail’in kullandığı İHA’ların üretimi Elbit System tarafından gerçekleştirilir. Geliştirilmesi ve üretimi oldukça yüksek bir maliyete sahip olmuş ve hizmet ettiği ülkeleri maliyeti konusunda tatmin edememiştir.

Watchkeeper İHA

Kaynak: DefenceTürk

İngiliz Ordusu’na ait Watchkeeper İHA düştü Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum