Hint T-90S Bhishma tankları Ukrayna’da görüldü

Hint Ordusu’na ait T-90S Bhishma tanklarının Ukrayna’da Rus Ordusu tarafından kullanıldığı iddia edildi. 

Hindistan’ın T-90S Bhishma tanklarından bazıları modernizasyon için Rusya’daydı. Ancak “Frontier India”  tarafından yayımlanan habere göre bu tanklardan bazıları Ukrayna’daki savaş için Rus Ordusu’na devredilmiş olabilir. Army Recognition tarafından aktarıldığı üzere 2001 yılının Şubat ayında Hint Ordusu, 310 adet T-90S tankı tedariki için bir satın alma sözleşmesi imzalamıştı. Sözleşme kapsamında 124 adet tank Rusya’da tamamlanmıştı. Geri kalan tankların son montajı ise Hindistan’da gerçekleştirilmişti.

Frontier India tarafından aktarıldığı üzere 2022 yılının Eylül ayı ortasında bir Telegram kanalında T-90 tanklarını gösteren ve tankların Rus Silahlı Kuvvetleri’ne gönderildiğini belirten bir video yayımlanmıştı. Önce videodaki T-90 tanklarının modernize edilmemiş ve depodan kaldırılmış T-90A tankları olduğu sanılsa da daha sonra ihraç versiyonu olan T-90S tankları olduğu anlaşılmıştı.

Hint Ordusu’na ait T-90S Bhishma (Görsel: The Dead District)

Bahse konu tanklar özellikle Hint Ordusu’nun T-90S Bhishma konfigürasyonuna sahipti. Telegram kanalında yayımlanan videoya ek olarak bu tankların Ukrayna’daki muharebe bölgesine ulaştığını doğrulayan bir resim ortaya çıktı. Bu kapsamda modernizasyondan sonra Hindistan’a geri gönderilmeleri gereken tankların Ukrayna’ya gönderildiği aktarılmakta.

T-90S Ana Muharebe Tankı

T-90S, Asya ülkelerinin operasyonel gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmış T-90’ın geliştirilmiş bir versiyonudur. T-90S, daha yüksek ateş gücüne, mobiliteye (1.000 bg geliştiren V-92S2 motoru sayesinde) ve korumaya sahiptir. Nizhny Tagil merkezli Uralvagonzavod tarafından üretilen tank, Hindistan tarafından “Bhishma” olarak adlandırılıyor. Şubat 2001’de Hint Ordusu 310 adet T-90S tankı tedariki için bir sözleşme imzalamıştı.

Rus hükümetinin, ihracat yükümlülükleri yerine getirmektense kendi birliklerine silah tedarikini tercih ediyor. Bu kapsamda Ukrayna’da başlayan çatışmanın ilk günlerinde Arap ülkelerine tedarik edilmesi gereken zırhlı araçların ve tanksavar sistemlerinin Rus Ordusu’na devredildiği aktarılmakta.

Ukrayna’da görülen Hindistan konfigürasyonlu T-90S (Bhishma) tankı (Görsel: Frontier India)

2001’den beri Hindistan, Uralvagonzavod tarafından üretilen ve 124’ü doğrudan Rusya’dan tedarik edilen 1.450 adet T-90S Bhishma tankını tedarik etmek için Rusya ile sözleşmeler imzaladı. 124 tankın dışında kalan tankların ise Hindistan’da lisans altında üretildiği belirtiliyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ise Hindistan’a ait T-90’ların Rusya’daki durumundan bahsetmedi. Bu kapsamda 28 Eylül tarihinde Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı ortak basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, son aylarda Rusya’dan satın alınan servis ve yedek parça konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığını söylemişti.

Kaynak: DefenceTürk

Hint T-90S Bhishma tankları Ukrayna’da görüldü Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum