Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
TUSAŞ tarafından geliştirilen Şimşek İHA’nın testleri başarıyla devam ediyor.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada TUSAŞ tarafından geliştirilen Şimşek İHA’nın testlerinin başarıyla devam ettiğini ve yeni yetenekler kazandığını belirtti. Demir,
“Yenilikçi teknolojiler alanında durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Sayılı ülke tarafından çalışılan hareketli platformdan başka bir hareketli platform bırakılması, kontrol edilmesi ve güvenli şekilde geri alınması ülkemizde başarıyla gerçekleştirildi. ANKA İHA’ya entegre edilen ve farklı faydalı yükleri taşıma kabiliyetli ŞİMŞEK dronumuz istenilen bölgeye bir çok kez başarıyla bırakıldı.”
ifadelerini kullandı. Ayrıca Demir, İHA platform geliştirilmesinin yanında İHA üzeri kabiliyetlerin artırılmasına yönelik çalışmaların da devam edeceğini belirtti.
TUSAŞ’dan sürü uçabilen ŞİMŞEK çalışması ve ses üstü hızda hedef uçak
EFES-2022 Birleşik, Müşterek Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı’nda Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda oluşturulan sergi bölümünde 42 firmanın standı yer aldı. Alanda çok önemli bir ürün ile birlikte Türk Havacılık ve Uzay Sanayii – TUSAŞ’ın standı da bulunmaktaydı.
TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Yıldız TUSAŞ standında bulunan ve kamuoyuna karşı ilk kez sergilenen ses üstü hedef uçak sistemi ile ilgili Defence Turk’e özel açıklamalarda bulundu. Yıldız’ın açıklamaları şu şekilde:
“Yüksek hızda, ses üstü hızda uçan bir hedef uçağa ihtiyacımız var. Özellikle yüksek hızda ses üstü hızlardaki füzeleri simüle edebilecek bir hedef uçak ihtiyacına yönelik olarak burada gördüğünüz ŞİMŞEK uçağının daha hızlı hale getirilmiş halini geliştiriyoruz. Bununla amacımız aynı zamanda süpersonik hıza çıkmaktı. Bu uçaklarımızın üzerinde radar kesit artırıcı dediğimiz kendisini on metrekareye kadar daha büyük gösterebilen ekipman bulunuyor.
ANKA SİHA ve sol kanadında ses üstü hedef uçak sistemi ile sağ kanadında ŞİMŞEK hedef uçak sistemi
Uçaklarımız üzerlerindeki link sistemleri ile sürekli haberleşebiliyoruz. Hedef uçaklarımızı ANKA üzerinden fırlattığımızda hedef uçak’ya ANKA’da veriyi yere iletebiliyor. Hedef uçaklarımızdaki kameralardan gelen görüntüleri bu şekilde yere iletebiliyoruz. Halihazırda 0.9 mach hızlara ulaşabilen hedef uçağımız 1.1 ila 1.4 mach hızlara ulaşmasını planlıyoruz. Ayrıca ANKA’daki görüntüleri yerdeki piyadeye aktarabiliyoruz. ŞİMŞEK ile ilgili geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Bu doğrultuda farklı motor seçenekleri ve 4’lü şekilde sürü uçuş çalışıyoruz.”
Kaynak: DefenceTürk
Şimşek İHA’ya yeni yetenek Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz