Meteksan, pasif sonar sisteminin entegrasyonunu tamamladı

Meteksan, pasif intersept kerteriz/mesafe tespit sonarı olan IDRS sisteminin entegrasyon ve doğrulama kısımlarını başarıyla tamamladı.

Meteksan, TÜBİTAK SAVTAG ile yürütülen IPS/IDRS projesi kapsamında Türkiye’nin ilk milli pasif intersept kerteriz/mesafe tespit sonarı olan IDRS sisteminin entegrasyon ve doğrulama faaliyetlerinin başarı ile tamamlandığını duyurdu.

Meteksan tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“TÜBİTAK SAVTAG ile yürüttüğümüz IPS/IDRS projesi kapsamında, TÜBİTAK BİLGEM ile denizaltı platformları için geliştirdiğimiz ve ülkemizin ilk milli pasif intersept kerteriz/mesafe tespit sonarı olan IDRS sisteminin entegrasyon ve doğrulama faaliyetlerini başarı ile tamamladık.  

Yerli ve milli imkanlar ile geliştirdiğimiz, denizaltılara yönelik tehditlerin mesafe ve kerterizlerini tespit edebilme yeteneği ile fark yaratan IDRS sisteminin, bu yıl içerisinde denizaltı platformuna entegre edilerek envantere alınması planlanmaktadır.”

İntersept Kerteriz ve Mesafe Tespit Sonarı Geliştirme Projesi

Denizaltılar için sadece kerteriz, kerteriz ve mesafe tespiti yapabilen iki farklı intersept sonarının milli imkânlarla tasarlanması ve üretilmesi maksadıyla başlatılan “İntersept Kerteriz ve Mesafe Tespit Sonarı Geliştirme Projesi”, TÜBİTAK BİLGEM ve Meteksan Savunma Sanayii AŞ. Arasında imzalanan TÜBİTAK SAVTAG proje sözleşmesi çerçevesinde yürütülmekte.

Söz konusu sözleşme kapsamında 1-100 kHz bandında görev yapacak akustik alıcı dizinleri, ön elektronik birimleri, gerçek zamanlı sinyal işleme yazılımlarına haiz gemi içi birimleri tasarlanarak üretildi. Üretilen İntersept Pasif Sonar sistemi ilk kez IDEF 2019 fuarında Meteksan Savunma standında sergilenmişti.

İntersept Pasif Sonar (Intercept Passive Sonar – IPS), tespit ve değerleme sonuçlarının sergilenmesi ve kullanıcı girişlerinin sağlanması maksadıyla kendi kullanıcı operatör konsoluna sahip. IPS Sistemi, kendi akustik birimine ilave olarak denizaltıda mevcut akustik sensör dizini ile entegre çalışabilmekte; her iki sonar dizininden aynı anda gerçek zamanlı olarak veri akışını, analizini ve sergilemesini sürekli olarak yapabilmekte.

Yenilikçi ve özgün teknolojisi sayesinde muadillerine göre çok daha hassas, arayüz tasarımı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile uyum ve koordinasyon içinde tasarlanmış, operatör dostu bir arayüze sahip ulusal denizaltı intersept pasif sonarı, adı açıklanmayan bir denizaltıya entegre edilmiştir. Proje ile hızlı, etkin ve milli servis desteği sağlanabilen milli tasarıma sahip bir sonar sistemi geliştirilmiş; önemli miktarda döviz tasarrufu sağlanmıştır.

Kaynak: DefenceTürk

Meteksan, pasif sonar sisteminin entegrasyonunu tamamladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum