Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO) tarafından geliştirilen Mikro Uydu Fırlatma Sistemi’nin (SSLV) ilk denemesi başarısız oldu.
Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO), 7 Ağustos 2022 tarihinde, yeni geliştirilen ve çok beklenen Mikro Uydu Fırlatma Sistemi’nin (SSLV) ilk uçuşunu gerçekleştirecekti. Fırlatılacak olan sistem Bağımsızlık Günü öncesinde, Earth Observation Satellite’ı (Dünya Gözlem Uydusu) (EOS-02) uzaya taşıyacaktı.
Bu kapsamda ISRO tarafından yapılan açıklamada ilk denemenin başarısız olduğu aktarıldı. Yapılan açıklamada,
“SSLV-D1/EOS-02 Görev güncellemesi: SSLV-D1, uyduları 356 km’lik dairesel yörünge yerine 356 km x 76 km’lik eliptik yörüngeye yerleştirdi. Uydular artık kullanılamaz. Hataya bir sensörün arızasının sebep olduğu düşünülmekte. ISRO, yakında SSLV-D2 ile geri dönecek.
ifadeleri kullanıldı.
Uzmanlara göre ISRO, SSLV misyonu ile gelişmekte olan ülkelerin uydu ihtiyaçlarını karşılamak için son yıllarda ortaya çıkan pazara hitap etmeyi amaçlamaktaydı.
SSLV-D1/EOS-02 Misyonu
Hindistan Uzay Araştırma Ajansı tarafından başlatılan program kapsamında ‘talep üzerine fırlatma’ temelinde 500 kg’a kadar uyduların alçak dünya yörüngelerine fırlatılmasını sağlamak için küçük bir uydu fırlatma aracı geliştirildi. Misyon kapsamında yapılacak olan ilk fırlatma, 7 Ağustos 2022’de saat 09:18’de (IST) Sriharikota’daki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden yapıldı.
SSLV-D1 görevi, 135 kg’lık bir Uydu olan EOS-02’yi, yaklaşık 37 derecelik bir eğimle ekvatora yaklaşık 350 km’lik alçak dünya yörüngesine fırlatacaktı. Görev kapsamında ayrıca AzaadiSAT uydusu da fırlatılacaktı. SSLV, 87 ton, 7.7 ton ve 4.5 ton olmak üzere üç katı yakıt aşaması ile yapılandırılmıştır.
Uydunun amaçlanan yörüngeye yerleştirilmesi ise sıvı tahrik tabanlı bir hız düzeltme modülü aracılığıyla sağlanmaktaydı. SSLV, Mini, Mikro veya Nano uyduları (10 ila 500 kg kütle) 500 km’lik bir düzlemsel yörüngeye fırlatabilmektedir. SSLV, düşük geri dönüş süresi, birden fazla uyduyu barındırmada esneklik, talep üzerine fırlatma fizibilitesi, minimum fırlatma altyapısı gereksinimleri ile avantajlı bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kaynak: DefenceTürk
Hindistan’ın Mikro Uydu Fırlatma Sisteminin ilk denemesi başarısız oldu Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz