Hindistan yerli tanksavar füzesi HELINA’yı test etti

Hint Ordusu Nag Tanksavar Güdümlü Füze HELINA’yı başarıyla test etti.

Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere, Hindistan Savunma Bakanlığı yerli olarak geliştirilen Nag Tanksavar Güdümlü Füze HELINA’nın 12 Nisan 2022’de hafif sınıf helikopterden 2. kez başarıyla testini gerçekleştirdi. Hindistan Hava Kuvvetleri ve Hint Ordusu personelleri, Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO)’nun da katılımıyla beraber denemeyi yüksek irtifa kapsamında gerçekleştirdi. Bu bağlamda arka arkaya ikinci başarılı atış ve uçuş testi gerçekleştirilmiş oldu.

12 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilen testler kapsamında farklı menziller ve irtifalar için canlı atış testleri yapıldı. Planlanan göreve göre ateşlenen füze, simüle edilmiş tank hedefini tam isabetle imha etti. Testler kıdemli Ordu Komutanları ve DRDO’dan bilim insanlarından heyetin katılmasıyla gerçekleştirildi. Uçuş testinde füze “Fırlatmadan Önce Kilitle” modunda çalışan Kızılötesi Görüntüleme (IIR) Arayıcı tarafından yönlendirildi. Bu bağlamda HELINA’nın kızılötesi görüntüleme arayıcısı da dahil olmak üzere tüm sistemlerinin istikrarlı performans sergilediği görüldü. Daha önce Rajasthan’daki Pokhran’da HELINA’nın doğrulama testleri yapıldı ve bu kapsamda füzenin çöl ortamlarındaki etkisi de kanıtlandı.

HELINA ATGM (Görsel: DRDO)HELINA Tanksavar Güdümlü Füze

HELINA, üçüncü nesil hem doğrudan vuruş modunda hem de üst saldırı modunda hedeflere ateşlenebilen ateşle ve unut tarzı tanksavar güdümlü füzedir. Çeşitli hava koşullarında gece ve gündüz ateşlenebilme kabiliyetine sahip olmakla beraber geleneksel zırhlı muharebe tanklarının yanı sıra patlayıcılı reaktif zırhlı ana muharebe tanklarına da tesir edebilmektedir.  Füze hem Hint Ordusunun hava indirme kuvvetlerini hem de mekanize piyadeleri desteklemek amacıyla üretilmektedir. Bu bağlamda kara ve hava tabanlı platformlardan fırlatılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu füzenin kara versiyonu Nag füze taşıyıcısı (NAMICA) ile entegre bir şekilde mevcuttur. Helikopterle fırlatılan konfigürasyondaki füze, Helikopterle Fırlatılan NAG (HELINA) olarak adlandırılmıştır. Testler başarılı bir şekilde bittiğinde yerli ‘Dhruv’ Gelişmiş Hafif Helikopterinden (ALH) ve ayrıca Rudra (ALH WSI) saldırı helikopterinden ateşlenebilecektir. Bu helikopterlerin ikisi de Hindistan’da Hindustan Aeronautics Limited (HAL) tarafınca üretilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Hindistan yerli tanksavar füzesi HELINA’yı test etti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum