Haberleşme uydusu TÜRKSAT 5B 14 Haziran’da hizmette

19 Aralık 2021’de uzaya gönderilen TÜRKSAT 5B, 14 Haziran 2022 tarihinde hizmete girecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu; yaptığı yazılı açıklamada haberleşme uydusu TÜRKSAT 5B’nin 14 Haziran 2022 tarihinde hizmete alınacağını açıkladı. TÜRKSAT 5B’nin 19 Aralık 2021’de uzaya gönderildiğini belirten Bakan Karaismailoğlu; Türksat 5B’nin 5 aylık yolculuğu sonunda 17 Mayıs’ta yörüngesine ulaştığını, performans ve yörünge testleri başarı ile tamamlandığını aktardı. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 14 Haziran’da Türksat 5B’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hizmete alınacağını kaydetti.

TÜRSAT 5B’nin yörüngesine ulaşması ile Türkiye’nin aktif uydu sayısının 8’e yükseleceğine işaret eden Karaismailoğlu;

“Türksat 5B Uydu Projesi’nde yerli uydu endüstrisinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Yerli Endüstri Katkı Programı hayata geçirildi. Bu kapsamda tasarlanan iki adet haberleşme ekipmanı ülkemizde üretilerek Türksat 5B’de kullanıldı. Türksat 5B ile ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarlanıp üretilen ekipmanlar uzaya gönderilmiş oldu. 42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek 5B uydumuz; Ortadoğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini de içine alacak geniş bir kapsama alanına sahip olacağız. Uydu üzerinden yüksek hızda geniş bant internet verebileceğiz. Türksat 5B ile Ka-Bant veri iletim kapasitemiz de 15 kat artacak. Uydumuzun yüksek veri kapasitesi ile karasal altyapı ile erişilemeyene ulaşacak, internet altyapımızı genişleteceğiz. 35 yılı aşkın süre hizmet verecek Türksat 5B, Türksat 3A ve Türksat 4A’nın Ku-Bant yedekliğini sağlayacak, kapasitelerini de artıracak. Sabit uydu servisi uydularıyla karşılaştırıldığında Türksat 5B’nin kapasite verimliliği en az 20 kat fazla olacak. Türksat 5B, faydalı yük kapasitesi bakımından da Türksat uydu filosunun en güçlüsü…”

ifadelerinde bulundu.

TÜRKSAT 6A’nın uçuş modelindeki geliştirme faaliyetleri tamamlandı

Yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın entegrasyon ve testleri de devam ettiğini belirten Bakan Karaismailoğlu, haberleşme sektöründe; bilgi ve iletişim altyapısının güçlendirilmesi için yatırımların olacağını söyledi. Bakan Karaismailoğlu;

“Uydu ve uzay çalışmalarıyla Türkiye’yi bu alanda bölgesinde lider ve dünyanın önde gelen ülkelerinden biri yapacağız. Yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’nın mühendislik modeli entegrasyon faaliyetleri ve çevresel testlerinin önemli bir kısmı tamamlandı. Uçuş Modelindeki geliştirme faaliyetleri tamamlandı. Ülkemizin, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak Türksat 6A’yı, Cumhuriyetimizin 100. yılında uzaya göndereceğiz.”

değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: DefenceTürk

Haberleşme uydusu TÜRKSAT 5B 14 Haziran’da hizmette Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum