Brezilyalı pilotlar F-39 Gripen savaş uçağının eğitimini tamamladı

Brezilyalı pilotlar, 1. Hava Savunma Grubu’nda bulunan F-39 Gripen uçaklarının eğitimini İsveç’te tamamladı.

İsveç merkezli Saab şirketinin Brezilya Temsilciği, Brezilyalı pilotların F-39 Gripen uçaklarının eğitiminin tamamlandığını duyurdu. 1. Hava Savunma Grubu’nda (1. GDA) bulunan F-39 Gripen’in konuşlandırılmasından sorumlu olacak operasyonel pilotlar İsveç’teki eğitimleri böylelikle tamamlanmış oldu.

İsveç Hava Kuvvetleri Phoenix Filosu tarafından yürütülen kurs iki aşamada gerçekleşiyor. Pilot başına 50 uçuş ve 11 hafta süreli Dönüşüm Eğitimi, gece ve gündüz periyotlarında hem solo hem de formasyon görevlerinde savaş uçağının temel operasyonunu kapsamaktadır. Savaşa Hazırlık Eğitimi, Gripen’in ana özelliklerinden biri olan füzelerin, topların ve insan-makine arayüzünün kullanımı da dahil olmak üzere avcı uçağının havadan havaya muharebe yeteneklerini keşfeden yaklaşık dokuz hafta boyunca 25 uçuşu içeriyor.

 F-7 Kanadı komutanı Albay Adam Nelson eğitimler hakkında şu ifadelerde bulundu:

“İsveç ve Brezilya Hava Kuvvetleri arasındaki işbirliği çok iyi ve çeşitli seviyelerde gerçekleşiyor. Burada Såtenäs’ta Brezilyalı savaş pilotları alıyoruz, ancak aynı zamanda Anapolis’teki üssümüzden Gripen’in tanıtılmasında FAB’a yardımcı olan bir destek grubumuz var. Gripen E hizmete girdi. Ekipler arasındaki işbirliği ve tartışmalar mükemmel.”

Gripen uçağını kullanmayı öğrenen Brezilyalı pilotlar Görsel: Sa DefensaBrezilya’nın Saab F-39E alımı

Brezilya Gripen Programı, 2013 yılında Brezilya Hava Kuvvetleri tarafından işletilen savaş uçağı filosunun yerini almak üzere Saab’ın, F-X2 Programı’na teklif vermesiyle başladı. Ekim 2014’te Brezilya hükümetiyle 36 uçağın geliştirilmesi ve üretimi için bir sözleşme imzalandı. 2024’te son savaş uçağının Brezilya Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi bekleniyor.

Saab ve Brezilya arasındaki ortaklığın, Brezilya’nın süpersonik savaş uçakları geliştirmesini, üretmesini ve bakımını yapmasını sağlayacak geniş kapsamlı bir teknoloji transferi yoluyla uzun süre devam etmesi bekleniyor. Verilen bu sipariş, 28’i tek koltuklu Gripen E versiyonu ve 8’i Brezilya’da monte edilecek çift koltuklu Gripen F olmak üzere toplamda 36 uçağı kapsıyor.

Gripen E savaş uçağı Görsel: Brezilya Hava Kuvvetleri

Brezilya’nın İsveç’ten sipariş verdiği Gripen E savaş uçaklarından 2 tanesi, geçtiğimiz aylarda İsveç’ten deniz yolu ile Brezilya’ya nakledilmek üzere yola çıkmıştı. Global Defense Insight tarafından yapılan paylaşıma göre uçakları taşıyan gemi 5 Mayıs’ta Santa Catarina’daki Navegantes Limanı’na ulaştı. Brezilyalı yetkililer tarafından karşılanan gemiden 2 adet Gripen E savaş uçağı teslim alınarak bölgedeki Navegantes Havaalanı’na nakledilmişti.

Kuyruk numaraları 4105 ve 4106 olan 2 adet Gripen E savaş uçağının, Anapolis Hava Üssü’nde bulunan Birinci Hava Savunma Grubu (1. GDA)- Jaguar Filosunda görev alması bekleniyor. Bu filoda mevcut durumda 6 adet Gripen E savaş uçağı bulunuyordu. En son yapılan bu teslimatlar ile bu teslim edilen Gripen uçakların sayısı 8’e yükselmiş oldu.

Kaynak: DefenceTürk

Brezilyalı pilotlar F-39 Gripen savaş uçağının eğitimini tamamladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum