Fransa’dan İHA’lar için istihbarat sistemi

Fransız Ordusu, Thales tarafından geliştirilen SpyRanger İHA’ları donatmak için kominikasyon istihbarat sistemi ile ilgileniyor.

Fransa merkezli Thales tarafından Armada International’a aktarılan bilgilere göre Fransız ordusunun SpyRanger serisi İHA’larını donatmak için Thales tarafından kominikasyon istihbarat sistemi (COMINT) geliştiriliyor. Bu bağlamda Thales yöneticileri görüşmelerin sürdüğünü belirtmekte.

Thales tarafından geliştirilen COMINT sistemi, İHA’nın burnuna takılabilen değiştirilebilir bir faydalı yük şeklini almaktadır. Kullanıcılar, uçağın optronik yükünü kaldırabilir ve bunu COMINT sistemiyle değiştirebilir. SpyRanger ve COMINT yük topluluğu için tek operasyon kavramı yaklaşık 25 kilometre karelik bir alan üzerinde taktik iletişim istihbaratı toplamak için bu yeteneği kullanmaktır.

SpyRanger İHA sistemi Görsel: Thales

Thales yetkilileri, bahse konu sistemin Fransız ordusunun özellikle mevcut ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil hücresel protokolleri kullanan cep telefonu trafiğini hedeflemek için kullanılacağını belirtti. COMINT’i beşinci nesil veya 5G protokollerinde toplama yeteneğinin, yıl sonuna kadar yüke eklenmesi bekleniyor. Frekanslar açısından Thales yetkilileri, 600 megahertz ila 3 gigahertz arasındaki frekanslarda çalışan cep telefonu trafiğinin sistem tarafından tespit edilip lokalize edilebileceğini ifade etmekte. COMINT yükünün, istihbarat için yararlanmak üzere cep telefonu trafiğini demodüle etme araçlarına sahip olup olmadığı hakkında bir şey ifade edilmedi.

Thales yetkililerine göre faydalı yükün geliştirilmesi tamamlandı ve teslimatlar 2024 gibi erken bir tarihte başlayabilecek. Fransa Ordusu’nun, denemeler için başlangıçta COMINT yüküyle birlikte tek bir SpyRanger sipariş etmesi olasılığı mevcut. Kısa bir süre sonra daha büyük bir tedarik gelme olasılığı ise yüksek görülmekte.

İlgili Olarak

Fransa’dan hipersonik süzülme aracı denemesi

 

Kaynak: DefenceTürk

Fransa’dan İHA’lar için istihbarat sistemi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum