Gürbağ Savunma’dan Türkiye’nin ilk Dual Pan-Tilt Sistemi

Ahmet Alemdar

2020 yılının son çeyreğinde Gürbağ Grup çatısı altında Ankara’da faaliyetlerine başlayan Gürbağ Savunma ve Teknoloji AŞ; savunma sanayii ve teknoloji sektörünün milli mühendislik ihtiyaçlarına çözüm üretmeye devam ediyor. Ar-Ge faaliyetlerini teknoloji geliştirme bölgesinde yürüten Gürbağ Savunma ve Teknoloji, inovatif bir yaklaşımla Türkiye’nin savunma ve teknoloji gelişimine katkıda bulunuyor. Yerli ve milli ara sistemler geliştiren ve özellikle savunma sanayiinin lokomotif firmalarınca ithal edilen ürünlere ikame ürün çıkarmayı ve ithal kalemleri azaltmayı hedefleyen firma, personel istihdamı konusunda da her geçen gün kadrosunu genişletiyor.

Gürbağ’ın Pan-Tilt Çözümleri

Gürbağ tarafından geliştirilen çözümler içerisinde Pan-Tilt sistemleri öne çıkıyor. Bu sistemler çeşitli sensör, kamera, silah vb. sistemlerin hassas biçimde konumlandırılmasında kullanılan özel ünitelerdir. Gürbağ Savunma ve Teknoloji A.Ş tarafından geliştirilen ve üretilen GSPT Pan-Tilt serisi özgün bir yazılıma sahip ve tüm protokoller üzerinden haberleşme sağlayabiliyor. Aynı zamanda kendine özgün mekanik tasarımı ile yüksek ağırlıkları düşük gövde ağırlığı ile hareket ettirebiliyor. Sınırsız dönüş imkanına sahip olan GSPT serisi, içerisinde kullanılan elektromekanik aksam sayesinde çok düşük desibellerde çalışabilmekte ve kesintisiz çalışırken ısınma konusunda stabil değerlerini koruyor.

Gürbağ Savunma’dan Türkiye’nin ilk Dual Pan-Tilt Sistemi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 9‘uncu sayısında.

Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Dual modelde sistem birden fazla faydalı yük kullanımına imkân veriyor. Ekstra olarak sistem üzerine mil desteği ile başka bir Pan&Tilt entegre edilebiliyor. Yazılım entegrasyonu sayesinde ise tek ekrandan iki bağlı Pan&Tilt yönetilebiliyor. Serinin ilk ürünü olan DUAL’in, Gürbağ Savunma ve Teknoloji fabrikasında testlerine başlanmış olup, seri stabilize, 4 eksen gibi geliştirmelere devam ediliyor. Ayrıca Gürbağ Savunma ve Teknoloji tarafından üretilen bu Pan&Tilt Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Alçak hava savunma ve tespit sistemlerinde bu model radar optik entegrasyonunda kullanılabilmektedir.

Kendine özgü mekanik tasarımı ile yüksek ağırlıkları, düşük gövde ağırlığı (6.5 kg) ile hareket ettirebilen GSPT 1030 H modeli de sınırsız dönüş imkanına sahip. İçerisinde kullanılan elektromekanik aksam sayesinde çok düşük desibellerde çalışabilmekte ve kesintisiz çalışırken ısınma konusunda stabil değerlerini korumaktadır. Genel anlamda ise firmanın Pan-Tilt sistemleri;

• Sınır izleme ve güvenlik sistemleri • Anti drone sistemleri • Mobil ve su üstü gözetleme sistemleri • Lazer işaretleme sistemleri • Uydu haberleşme sistemleri • Silah kuleleri • Çevre aydınlatma sistemleri • Radar sistemleri gibi çeşitli ve çok yönlü sistemlerde kullanılabiliyor.

Kaynak: DefenceTürk

Gürbağ Savunma’dan Türkiye’nin ilk Dual Pan-Tilt Sistemi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum