Fly BVLOS Technology’den Jackal SİHA!

Fly BVLOS Technology tarafından geliştirilen Jackal İHA’nın SİHA versiyonu olan Jackal SİHA ile LMM füzesi atışı yapıldı

Fly BVLOS Technology tarafından geliştirilen Jackal İHA’nın silahlı versiyonu olan Jackal SİHA basın mensuplarına tanıtıldı. Karada, havada ve denizde görev alabilen Jackal SİHA’nın yeni başarılara imza atması bekleniyor.

Fly BVLOS Technology Genel Müdürü Murat Islıoğlu tanıtımdan sonra şu açıklamalarda bulundu:

“Doğru yatırım ve yönetim ile kavramsal tasarımından ilk uçuşuna dört aylık bir sürede ulaşan JACKAL’ın müşteriden gelen talep doğrultusunda mühendislerimiz tarafından çok kısa sürede SİHA versiyonuna dönüştürülmesi ve arkasından başarılı bir canlı atış yapılması beni fazlasıyla memnun etti. Her zaman dediğim gibi “havada sürat, selamettir”. Teşekkürler Jackal ekibi…”

Jackal SİHA, Ekim 2022’de Thales firması tarafından geliştirilen Martlet/LMM (Lightweight Multirole Missile/ Hafif, Çok Rollü Füze) füzesi ile test edilmeye başlandı. İngiltere’de gerçekleştirilen atış denemeleri başarıyla sonuçlandı.  Fly BVLOS Technology firmasının da bünyesinde yer aldığı Fly X Technology firması, Jackal’ın yeni versiyonlarını geliştirmeye devam ediyor.

Jackal İHA Görsel: ozgurkocaeli.com.tr

İHA olarak geliştirilen Jackal İHA, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başlamasının ardından Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, silahlı versiyonun geliştirilmesi için şirkete teklifte bulundu. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’nın teklifini kabul eden Fly BVLOS Technology, iş ortağı Flyby Technology ve Maxwell Innovations ile çalışmalara başladı.

Planlanan program kapsamında; 6 hafta içerisinde iki adet Jackal İHA üretildi ve 2 adet Hafif, Çok Rollü Füze ile denemelere başlandı. Birleşik Krallık Rapid Capabilities Office (Hızlı Yetenekler Ofisi) tarafından desteklenen füze atış denemeleri başarıyla sonuçlandı.

Jackal SİHA’da bulunan LMM füzesi, 13 kg ağırlığa 1,3 m uzunluğa ve 6 km menzile sahip. Lazer mesafe bulucu ile hedef mesafesi tespiti yapabiliyor. Aynı zamanda değiştirilebilir tasarımı ve donanımı sayesinde kısa sürede farklı füzelere göre de yazılım ve donanımsal olarak uyumlandırılabiliyor.

Lightweight Multirole Missile (LMM)

LMM’nin hizmete girişinin ilk adımları olarak doksan tanesi kara konuşlu hava savunma unsurları tarafından olmak üzere yüz tane füze ile atış yapılmıştır. Bu atışlarda LMM, Banshee hava hedefini başarıyla etkisiz hale getirerek İHA, helikopter ve hatta uçak platformları üzerinde ne kadar etkili olabileceğini kanıtlamıştır. Hava hedeflerine karşı öneleme kabiliyeti ise Ukrayna’da tek er konfigürasyonundaki LMM füzesi ile Rusya’ya ait Orlan-10 BİHA’nın düşürülmesiyle sahada kanıtlanmıştır.

8 motorla dikey iniş ve kalkış yapabilen Jackal, üzerinde yer alan 4 adet EDF motoru ile yüksek hızlara ulaşabiliyor. Jackal 15 kilogram yük taşıyabiliyor ve 100 kilometre menzile ulaşabiliyor. İlerleyen süreçte yeni versiyonları ile yük taşıma ve menzil kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Jackal SİHA askeri tesislerin, kritik devlet kurumlarının, köprü ve havalimanı gibi yerlerin yakın hava desteği ve savunmasında kullanılacak. Muharebe alanında askeri birliklere ani hava desteği yapabilecek ve tehlikeli bölgelerde kısa menzilli hava savunması ve yakın hava desteği görevi de üstlenecek.

Kaynak: DefenceTürk

Fly BVLOS Technology’den Jackal SİHA! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum