Litvanya savunma bütçesini artırıyor

Litvanya, NATO’nun müttefiklerinden talebi üzerine savunma bütçesini yükseltiyor.

LRT tarafından bildirildiği üzere 29 Eylül’de Litvanya Parlamentosu Seimas, NATO’nun tüm Müttefiklere yönelik bir talebi olan 2022 savunma finansmanını GSMH’nın yüzde 2.52’sine çıkarma önerisini oybirliğiyle onayladı. Ulusal savunma için 298 milyon euro ek fon tahsis eden 2022 bütçe değişikliği, Seimas’tan 123 lehte oyla aleyhte ve çekimser oy olmadan oy birliğiyle geçti.

Litvanya’nın mevcut ulusal bütçesi, Savunma Bakanlığı’na 1,2 milyar euronun biraz üzerinde veya GSMH’nın yüzde 2,05’ini ayırıyor. Devletin NATO üyelik taahhütleri için borç almasına izin verecek yeni yasa tasarısı, GSMH’nın yüzde 2,52’si oranında savunma tahsisi sağlıyor. LRT’nin bildirdiğine göre yasa tasarısı, meclisten geçti fakat henüz Başkan Gitanas Nausėda tarafından imzalanmadı.

Yeni yasa tasarısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas:

“Ek ulusal savunma finansmanı, Litvanya Silahlı Kuvvetlerinin savunma kapasitesini güçlendirmek için gerekli olan önceden planlanmış silah alımlarından bazılarını öne çekmemize olanak sağlayacak.

Ek fonlardan gelen 256.7 milyon euro, silahlanmaya 158,5 milyon euro, mühimmat alımına 66,8 milyon euro, siber güvenlik için 10,7 milyon euro ve kurşun geçirmez yelek, iletişim ekipmanı gibi diğer şeylere 21,6 milyon euro olarak paylaştırılacak.”

ifadelerini kullandı.

 Litvanya, insansız hava araçları tedarik edecek

Litvanya Savunma Bakanlığı, 26 adet “mini” ve 9 adet “küçük” tip olmak üzere 35 adet İHA sistemi alımı için prosedürlere başladığını belirtmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas,

“Litvanya Silahlı Kuvvetleri şu anda keşif ve istihbarat için uygun taktik insansız hava aracına sahip değil. Bu sistemlerin edinilmesi, Litvanya ordusunun askeri istihbarat yeteneklerini önemli ölçüde geliştirecek.”

ifadelerini kullanmıştı.

 

Görsel: WB GROUP America

Litvanya ordusuna hem “mini” hem de “küçük” tip İHA’ların aynı anda satın alınmasının maliyeti yürütülen bir pazar analizine göre tahmini 36 milyon euro olacak.

Litvanya Milli Savunma Bakanlığı ve Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Litvanya Silahlı Kuvvetleri’nin muharebe yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan yeni keşif ve savaş araçlarının edinilmesine ve entegrasyonuna büyük önem vermekte.

Litvanya Milli Savunma Bakanlığı’nın mevcut alımlara ek yeni bir İHA tedariki için de ABD Hükümeti ile görüşmelere devam etmekte olduğu biliniyor. Litvanya ordusunun bu görüşmelerdeki talebinin ise Switchblade İHA’lar olduğu aktarılmakta.

Kaynak: DefenceTürk

Litvanya savunma bütçesini artırıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum