GÖKBEY helikopterinin donanma konfigürasyonu 2026’da ortaya çıkacak!

TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu TUSAŞ’ın Ankara Kahramankazan’daki yerleşkesinde düzenlenen “İstikbalin Yüzyılı” etkinliğinde Defence Turk’ün sorularını yanıtladı. Demiroğlu, TUSAŞ’ın yol haritasında T925 (10 ton sınıfı genel maksat helikopteri), ATAK 2 ve GÖKBEY helikopterlerinin deniz platformlarında kullanıma yönelik konfigürasyonlarının olduğunu açıkladı:

“ANADOLU için veya deniz platformları için hem GÖKBEY’i hem 10 tonu hem de ATAK 2’yi çalışacağız. Tabi şimdi helikopterlerin tasarımları öyle kolay bir şey olmuyor maalesef. Pal katlama dediğiniz şey ciddi bir tasarım değişikliği gerektiriyor, kuyruk katlama hakeza öyle. Şimdi önce biz Orman Genel Müdürlüğü için veya Kara Kuvvetleri için normal bir helikopteri tasarlayıp daha sonra kuyruk katlama ve pal katlama özelliklerini de ekleyeceğiz. GÖKBEY’i de şu an 2026’da civarında göreceğimizi tahmin ediyoruz. 10 ton da biraz daha arkadan gelir ama bunların hepsi deniz platformlarında ve ANADOLU’da kullanılacak helikopterlerden.

Birinci aşamada değil ama ikinci aşamada deniz platformlarında kullanılmak üzere yapılması gereken değişiklikleri de çalışıyor olacağız. Yani bunu tamamen bitir sonra tekrar yeni baştan yap değil de bunu yaparken baştan düşünüp yapılması gerekenleri belirleyip daha sonra yapmak üzere atlamak. 4 senelik geliştirme fazını 2 seneye, 1 seneye indirmek gibi bir şeyimiz olacak.”

GÖKBEY’in planlanan deniz konfigürasyonunun tonajı göz önünde bulundurulduğunda AW159 Wildcat ile benzer bir görev profiline sahip, arama-kurtarma, yüzey harbi ve denizaltı savunma harbi icra edebilecek bir hafif sınıf donanma genel maksat helikopteri beklenebilir. Ayrıca düşük boyutları ve daha ağır sınıftaki donanma helikopterlerine göre düşük maliyetinden dolayı marine edilmiş GÖKBEY, Sahil Güvenlik için de cazip bir seçenek olabilir.

TUSAŞ Helikopter Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demiroğlu ile röportajımızın tamamı:

 T925 genel maksat helikopterinin donanma versiyonu geliştiriliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Habertürk canlı yayınında Güntay Şimşek ve Kübra Par’ın sunduğu Açık ve Net programında T925 Genel Maksat Helikopteri’nin donanma versiyonunun geliştirildiğini açıklamıştı.

Temel Kotil T925 Genel Maksat Helikopteri’nin gelişimi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Bu (T925) bir sene sonra uçacak, 2026’da da teslim ediyoruz. Bu gemiye de iniyor. Bizim bu TCG Anadolu’ya da inecek, asset olarak. Ondan sonra ve kuvvetlerimizin hepsi kullanacak ve çok satacağız. Helikopteri gemiye indirmek için kanatlarının katlanması gerekiyor çünkü gemide çok yer kaplıyor birinci husus o, inecek ve depolanacak. Kuyruğunun da katlanması gerekiyor. Çünkü asansör ile aşağıya inecekler. O gemi dediğimiz şey içinde bir sürü silahlar olan bir şey ve helikopter gizli gizli duruyor ihtiyaç olduğu zaman kullanılıyor.” 

SH-60 Seahawk helikopterlerine kıyasla marinize T925, hafif araçların konuşlandırılmasına imkan tanıyan rampası ve geniş iç hacmiyle nakliye konusunda önemli avantajlara sahip olacaktır. Ayrıca ilerleyen dönemde sonobuoy, daldırma sonarı, ORKA hafif torpido ve ÇAKIR seyir füzesi gibi sistemlerin entegrasyonu ile T925 birçok farklı görevi icra edebilecektir.

Kaynak: DefenceTürk

GÖKBEY helikopterinin donanma konfigürasyonu 2026’da ortaya çıkacak! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum