Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
DAG Teleskobunun olduğu bölgede astronomi etkinliği düzenlenecek.
Türkiye’nin en büyük çaplı (VIS) hem de kızıl ötesi (NIR, 0.3-3 mikron) dalga boyunda gözlem yapacak DAG (Doğu Anadolu Gözlemevi) Teleskobu’nun bulunduğu bölge yeni “Göğe Bakma Durağı” olacak. Etkinlik Konaklı Kayak Merkezi’nde 22-24 Temmuz’da düzenlenecek. Uzay ve astronomi tutkunları Türkiye’nin en büyük teleskobunun da bulunduğu 3 bin 170 metre yükseklikte kurulan DAG’ı da ziyaret etme olanağı bulacak.
22 Temmuz’daki etkinliğin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile katkı gösteren kurumların temsilcileri ve davetlilerle birlikte yaptı.
DAG (Doğu Anadolu Gözlemevi) Projesi
DAG Projesi’nin amacı, Türkiye’nin en büyük çaplı hem görsel (VIS) hem de kızıl ötesi (NIR, 0.3-3 mikron) dalga boyunda gözlem yaparak kozmoloji, astronomi, astrofizik, uzay bilimleri ve teknolojileri alanında uluslararası projelerin yürütülmesi ve bilim dünyasında başarılı bir yer edinmesidir. Türkiye’nin şimdiye kadar ki en büyük teleskobu, Antalya’da bulunan 1.5 metrelik RTT150 Türk-Rus ortak teleskobuna kıyasla evrende daha derinleri gözlemleyebileceğimiz DAG Teleskobu yakın kızıl ötesi dalga boyunda gözlem yapabilecek ve uyarlanabilir bir optiğe sahip olacak.
Kızıl ötesi bir teleskoptan evreni gözlemlemenin ilk şartı olan ışığı almak için Yer’de bulunan teleskopların ortak sıkıntısı atmosferdir. Işık aldığı yolda ortam indisinin değişmesiyle kırılmalara uğrar. Bu kırılma ışığın geldiği cismin titrek ve bulanık görülmesine sebep olur. Çözüm olarak uzayda bulunan teleskoplarda mevcuttur fakat Dünya’da ihtiyaç duyulan teleskoplar için geliştirilen teknolojiler vardır. DAG’da da karşımıza çıkan bu teknolojilerden biri uyarlanabilir optik prensibidir. Bu prensiple atmosferin etkisi gözlem esnasında düzeltilerek veri oluşturuluyor.
DAG Projesi üç aşamadan meydana gelip ilk aşaması teleskop, kubbe, binalar ve altyapısıyla gözlemevi kurulmasıdır. İkinci aşaması; Odak Düzlemi Aygıtları’nın (ODA) alımı, tasarımı, yapımı ve bir Optik Laboratuvarı kurulmasından oluşan ODA Projesi’dir. Üçüncü aşaması ise 4 m’ye kadar olan bütün ayna ve uzay – uydu ekipmanlarının kaplanacağı Ayna Kaplama Sistemi’nden (AKS) oluşan AKS Projesi’dir.
Kaynak: DefenceTürk
Erzurum’da astronomi etkinliği düzenleniyor Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz