Çin Donanması yeni YJ-21 hipersonik füzesini test etti

Çin, Type 055 güdümlü füze muhribinden yeni YJ-21 hipersonik füzesinin test atışını gösteren bir video yayınladı

Naval News tarafından aktarıldığı üzere Çin Donanması, Type 055 güdümlü füze muhribinden yeni geliştirilen YJ-21 hipersonik füzesini test etti. Çin’in savaş gemilerinde kullandığı dikey atım sistemleriyle uyumlu olan YJ-21’in booster ve ana faz olmak üzere 2 faza sahip olduğu görülüyor.

The Chinese PLA Navy for the first time showed footage of the launch of a new hypersonic anti-ship cruise missile from a Project 055 destroyer.

— rohan panchigar (@rohanpanchigar) April 19, 2022

 

YJ-21 füzesinin özellikleri tam olarak  bilinmemekte, çünkü atış testlerinin yapılacağına dair resmi bir açıklama yapılmadı. Görüntülerden yola çıkılarak, füzenin soğuk soğuk atımlı çift fazlı bir Gemisavar Balistik Füzesi veya Hipersonik Süzülme Aracı olduğu değerlendirilebilir. Açık verilere göre, Type 055 muhriplerinde kullanılan Dikay Atım Sistemi, azami 9 metre uzunluk ve 0,85 metre çap ölçülere sahip füzeleri taşıyabilmektedir.

Type 055’in test edilen füze ile güncellenen silah yükü (Görsel: H I Sutton)

Ana füze, gövde formu olarak CM-401 Gemisavar Balistik füzelerine oldukça benzemektedir. Aktif Radar Arayıcı Başlığa sahip olan ve terminal manevra yapabilen CM-401, kara platformlarından atılabilmektedir. 600-700 mm çapa ve Mach 6’ya yakın azami hıza sahip füzenin, Çin’in savaş gemilerinde kullandığı Dikey Atım Sistemi’ne uygun boyutlara sahip olduğu değerlendirilebilir.

CM-401 Gemisavar Balistik Füze (Görsel: Liu Xuanzun)

YJ-21’in test edilmesi; DF-21, DF-26 ve DF-17 gibi örnekler göz önüne alındığında Gemisavar Balistik Füzeler ve Hipersonik Süzülme Araçları’na önemli ölçüde yatırım yapan Çin’in söz konusu kabiliyetleri savaş gemilerinde de kullanmak istemesine işaret ediyor olabilir. Çin’in dışında ABD’nin de Zumwalt sınıfı muhriplerinden (155mm AGS top sistemlerinin yerine) ve gelecekteki DDG(X) muhriplerinden hipersonik silah sistemlerini kullanmayı planladığı bilinmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Çin Donanması yeni YJ-21 hipersonik füzesini test etti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum