Kara Kuvvetleri’ne Yeni Nesil Fırtına Obüsü teslimatı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 2 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü teslim edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 2 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü teslim edildi. Gelişme, Millî Savunma Bakanlığı’nın faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak haftalık gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısı sırasında paylaşıldı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle yerlilik ve millîlik oranı yüzde 80’lere ulaşan ve bu alanda marka hâline gelen savunma sanayi ürünlerimiz ile Silahlı Kuvvetlerimiz her geçen gün daha da güçlenmekte ve caydırıcılığını artırmaktadır. Bu kapsamda çeşitli cins ve miktarda harp silah ve araç gereçleri Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine dâhil edilmektedir. Son olarak Kara Kuvvetlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda başlatılan “Yeni Nesil T-155 Kundağı Motorlu (K/M) Fırtına Obüs Tedariki Projesi” kapsamında 2023 yılında teslim edilmesi planlanan 4 obüsten 2’sinin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmış, 25 Ağustos’ta envantere alınmıştır.” 

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak haftalık basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından gerçekleştirilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

Yeni Nesil Fırtına Obüsü için alternatif güç grubu seçilmişti

2025 yılından itibaren Yeni Nesil Fırtına Obüslerinin yerli güç grubu UTKU ile seri üretimine devam edilmesi planlanıyor. Bu bağlamda Yeni Nesil Fırtına Obüslerinde otomatik yangın söndürme sistemi, yardımcı güç grubu ve uzaktan komutalı silah sistemi gibi alt sistemler yer almaktadır. BMC Savunma, Yeni Nesil Fırtına Obüslerinin de pazarlama ve satış faaliyetlerini yürütebilmekte ancak nihai onay Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilmektedir.

Yeni Nesil Fırtına Obüslerinin ilk 10 adeti yedek güç grubu (MTU / Alman) ile üretilmektedir. Sonraki 15 adetlik obüs ise başka bir ülkeden tedarik edilerek üretilecek. Bahse konu 15 adetlik güç grubunun testleri ise tamamlanmıştı. UTKU güç grubu 25 adetten itibaren Yeni Nesil Fırtına Obüslerine entegre edilecek. Fırtına obüslerinin seri üretimi Arifiye’de devam edecek. Tanklarda veya Obüslerde kullanılan güç grupları süreç içerisinde değiştirilebilir. Bu noktada retrofit işlemi yapılarak yabancı menşei güç grupları yerli alternatifleri ile değiştirilebilecek.

UTKU Güç Grubu “Fırtına’ya” Hazır

UTKU güç grubunun Fırtına obüsü için tasarım çalışmaları tamamlanmıştı. BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval tarafından yapılan açıklamada alt yüklenicilere üretim için siparişlerin geçildiği belirtilmişti. Bu kapsamda Fırtına obüslerinin 2025 yılında yerli motorlara kavuşacağı aktarılmıştı. Ayrıca UTKU, yakın gelecekte güç grubu olarak çalıştırılacak. Şimdiye kadar motor ve transmisyon ayrı ayrı çalıştırıldı.

UTKU ve BATU güç gruplarında %75’ten fazla yerlilik sağlanmasının hedeflendiğini açıklanmıştı. Ayrıca şimdiye kadar 10 adet UTKU ve 6 adet BATU motoru prototipinin üretildiği belirtilmişti. Bu kapsamda BMC Power’ın yılda 1.000 adet motor üretim kapasitesi bulunmaktadır. Şirket yılda yaklaşık 800 adet silindirli ve 200 adet v motor üretim kabiliyetine sahiptir.

Kaynak: DefenceTürk

Kara Kuvvetleri’ne Yeni Nesil Fırtına Obüsü teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum