Filipinler, ABD helikopterleri ile ilgileniyor

Filipinler, Rusya ile yaptığı anlaşmayı iptal ettikten sonra ABD helikopterleri ile ilgileniyor.

Filipinler Washington Büyükelçisi tarafından yapılan açıklamada, Manila’nın Rusya Federasyonu’ndan askeri helikopter satın almak için yaptığı anlaşmayı Batı’nın yaptırımlarından korktuğu için rafa kaldırmasının ardından ABD üretimi Chinooks gibi ağır yük helikopterleri satın almak için ABD teklifini değerlendirdiklerini söyledi.

Büyükelçi Jose Romualdez, dönemin Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin Filipinli vatandaşlarının ABD ve diğer Batılı ülkelerden evlerine gönderdikleri gelirlerin hızlı banka transferlerini engelleyebilecek olası Batı yaptırımlarına ilişkin endişeler nedeniyle 16 adet Rus Mi-17 helikopteri satın alınması için imzalanan anlaşmanın iptalini onayladığını söyledi.

Mi-171A3 helikopteri (Görsel: Russian Helicopters)

Ayrıca Romualdez, Washington’un Ruslarla yapılan 12,7 milyar peso (227,7 milyon ABD Doları) değerindeki anlaşmanın iptali için baskı yapmadığını söyledi. Bununla birlikte Büyükelçi Jose Romualdez, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, Rus ekipmanı satın alacak ülkelerin Batı yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Manila merkezli yabancı muhabirler tarafından düzenlenen bir çevrimiçi basın toplantısında Romualdez, “Başkan Duterte’nin bu sözleşmenin iptalini onaylamasının gerçekten ihtiyatlı olduğunu düşünüyorum çünkü bu bizi çok fazla beladan kurtarabilir” dedi.

Romualdez, ABD’nin Boeing CH-47 Chinooks helikopterleri satma teklifinin, 2021 yılında eski Filipin Savunma Bakanı Delfin Lorenzana ve Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin tarafından Washington’da tartışıldığını hatta Duterte’nin önemli kabine üyeleri tarafından anlaşmayı iptal etmeye ikna edilmesinden önce konunun gündeme geldiğini söyledi.

Lorenzana, geçen ay AP ile yaptığı röportajda Rusya’nın helikopterlerini güvence altına almak için yapılan sözleşmenin iptalini ilk kez doğrulamıştı. Duterte’de savunma şefi olarak görev yaptıktan sonra Lorenzana, yeni Başkan Ferdinand Marcos Jr. tarafından eski askeri üsleri ticaret merkezlerine dönüştürmekten sorumlu bir devlet kurumunun başına getirildi.

Romualdez, Duterte yönetimindeki Filipin hükümetinin Rus askeri nakliye helikopterlerinin satışını güvence altına almak için yaklaşık 38 milyon dolarlık bir ilk ödeme yaptığını, Marcos Jr. ve üst düzey savunma yetkililerinin anlaşmanın iptal edilmesinin ardından yapılan bu ödemeler karşılığında Ruslardan başka silah veya teçhizat sağlamaya çalışacaklarını söyledi.

Kaynak: DefenceTürk

Filipinler, ABD helikopterleri ile ilgileniyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum