Hindistan, S-400 hava savunma sistemi tedarikinde sorun yaşıyor

Rus savunma sanayii kompleksini Batı teknolojisi ve bileşenlerinden ayıran yaptırımlar, Rus silahlarının en büyük alıcısı olan Hindistan ile sözleşmelerin durdurulması eşiğine getirdi. Rus silah ihracatının %20’sini oluşturan Hindistan, Rus tedarikçilerden kaynaklanan gecikmelerle karşı karşıya kaldı.

Economic Times’ın haberine göre Hindistan Hava Kuvvetleri, parlamentonun savunma komitesini bu konuda bilgilendirdi. Özellikle 2018 yılında imzalanan S-400 hava savunma sistemlerinin satışına yönelik sözleşmede sorunlar ortaya çıkmakta. Rosoboronexport, 5.4 milyar dolar karşılığında Hindistan’a 5 parti S-400 tedarik etmeyi taahhüt etmiş ve hava savunma sistemlerinin teslimini 2024’ün sonuna kadar tamamlama sözü vermişti.

Ancak Ukrayna ile Rusya arasında başlayan savaş ve sonrasında Batılı ülkeler tarafından gelen yaptırımlar bu planları bozdu. Üst düzey bir Hindistan Hava Kuvvetleri yetkilisi, “Bu yıl büyük bir teslimatımız olacaktı ama bu gerçekleşmeyecek.” dedi. Yetkiliye göre Rus tarafı Hintli meslektaşlarına gecikmeyi yazılı olarak bildirdi.

Ayrıca Moskova’nın Sovyet döneminden beri Hindistan’a tedarik ettiği askeri uçaklar için yedek parça tedarikinde de sorunlar çıktı. Hava Kuvvetleri sözcüsü, bu bağlamda, Hindistan Savunma Bakanlığı’nın bu yıl silahların modernizasyonu için ayrılan bütçeyi yönetemeyeceğini söyledi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre Rusya’nın Hindistan’a silah ihracatı son beş yılda %37 düştü. Rusya Federasyonu’ndan gelen silahların dünya pazarındaki payı ise %22’den %16’ya geriledi. 

 Hindistan’a S-400 hava savunma sistemi teslimatı

Rusya, üçüncü parti S-400 hava savunma sistemini Hindistan Hava Kuvvetleri’ne (IAF) teslim etmişti. Üst düzey bir savunma yetkilisi 2 Mart’ta Janes’e verdiği demeçte, sistemin Pakistan ile batı sınırında konuşlandırılacağını belirtmişti. Hindistan, hava kuvvetleri için beş filo S-4000 sistemi satın almak üzere, Eylül 2018’de Rusya ile 5.43 milyar dolar tahmini maliyetle bir anlaşma imzalamıştı.

Rusya, ilk iki sistemi sırasıyla Aralık 2021 ve Nisan 2022’de Hindistan’a teslim etmişti. Bu kapsamda Rusya, kalan iki sistemi 2023’ün sonuna kadar teslim etmeyi planlıyor.

Rusya’nın savunma ile ilgili ve çift kullanımlı ürün, teknoloji ve hizmetlerin ihracatı/ithalatı için tek devlet aracı kurumu olan Rosoboronexport’un CEO’su Alexander Mikheyev, devlete ait haber ajansı TASS’a, şirketin Hindistan’a S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatı konusundaki sözleşmeyi başarıyla uyguladığını ve 5 adet S-400 setinin tamamının 2023’ün sonuna kadar ülkeye ulaşacağını söylemişti.

Kaynak: DefenceTürk

Hindistan, S-400 hava savunma sistemi tedarikinde sorun yaşıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum