Eutelsat’tan karıştırmaya dayanıklı 2 yeni uydu

Eutelsat, iki yeni parazite dayanıklı yayın uydusunun ilkini Orta Doğu’ya yerleştirmeye hazırlanıyor.

Eutelsat, İran tarafından yapılan saldırının ardından karıştırmaya karşı dayanıklı iki yeni yayın uydusunun ilkini Orta Doğu’ya yerleştirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda SpaceX Falcon 9 roketi ile Eutelsat’ın Hotbird 13F uydusu, 15 Ekim 2022 tarihinde başarıyla fırlatıldı. Fırlatma Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan gerçekleştirildi.

Airbus yapımı uydu, roketten ayrıldıktan 35 dakika sonra Fransız operatörün 13 derece Doğu yörünge yuvasına ulaşmak için yerleşik elektrik tahrik sistemini kullanmaya başladı. Hotbird 13F ve SpaceX’in bu yıl içinde fırlatmayı planladığı ikizi Hotbird 13G, Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Afrika’da video hizmetleri sağlamak için bu yörünge konumunda üç yaşlanan uydunun yerini alacak. Bunlar Hotbird 13B, 13C ve 13E uydularıdır.

Hotbird 13F (Görsel: ESA)

7 Ekim 2022 tarihinde Eutelsat, İran’dan gelen sinyallerin ülkedeki yabancı yayınları Hotbird 13C’den engellediğini ve oradaki yetkililerin kitlesel protestoları kısıtlamaya çalıştığını açıkladı. Şirketin 7 derece Doğu’da konumlanan Eutelsat 7B uydusu da parazitten etkilendi.

Eutelsat’ın yeni Hotbird 13F ve 13G uyduları, Airbus’ın yük kapasitesi, güç verimliliği ve termal kontrol sistemlerinde iyileştirmeler vaat eden yeni Eurostar Neo tasarımına dayanıyor. Eutelsat, hizmetlerine müdahale etme girişimlerine direnmek için “yukarı bağlantı sinyali koruması ve esnekliği” geliştirdi. Bu bağlamda Eutelsat, güvenlik nedenleriyle Hotbird 13F ve 13G’nin sinyal sıkışmasına karşı nasıl korunacağı konusunda yorum yapmayı reddetti.

2015 yılında Orta Doğu’yu kapsayacak şekilde fırlatılan Eutelsat 8 West B uydusu, olası müdahalelere karşı koruma sağlamak için deneysel frekans dönüştürücüler taşıyordu. Eutelsat, bahse konu on yılın başlarında Arap Baharı olarak adlandırılan hükümet karşıtı gösterilerde bölgede sinyal kesintisi yaşadıktan sonra 2013 yılında Thales Alenia Space’ten bu uyduyu sipariş etmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Eutelsat’tan karıştırmaya dayanıklı 2 yeni uydu Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum