İngiltere ve Hollanda’dan Ukrayna’ya F-16 tedariki için uluslararası koalisyon hamlesi

Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı tedarik edilmesine yardımcı olmak üzere “uluslararası koalisyon” kurulacak.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı tedarik edilmesine yardımcı olmak üzere “uluslararası koalisyon” kurulması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Sunak ve Rutte, Ukrayna’ya muharip hava yetenekleri sağlamak üzere uluslararası bir koalisyon oluşturmak için çalışacaklarını ve F-16 savaş uçaklarının tedarikine kadar her konuda destek vereceklerini söyledi.

Yapılan açıklama, Ukrayna Devlet Başkanı’nın Kiev’in yakında F-16 savaş uçakları alabileceğini ima ederek, İngiltere’nin yardımıyla bu konuda çok önemli kararlar alınmasını umduğunu söylemesinden bir gün sonra geldi. Zelenski, Pazartesi günü Sunak ile Başbakanlık Konutu Chequers’da birebir ve habersiz bir görüşme yapmak üzere helikopterle İngiltere’ye gitmişti.

F-16 Block 70 Görsel: Lockheed Martin

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Zelenski, “Bu konuyu konuştuk ve yakın zamanda bazı önemli kararlar duyacağınızı görüyorum, ancak bunun üzerinde biraz daha çalışmamız gerekiyor.” dedi. The Guardian tarafından yapılan habere göre toplantıda İngiltere, yüzlerce savaş uçağı tedarik etme sözü de verdi.

İngiltere Şubat ayında Ukraynalı pilotları standart NATO teknikleri konusunda eğitmeye başlayacağını söylemişti. Bahse konu bu söylem tekrarlanarak planın “NATO standardı F-16 savaş uçaklarıyla yeni bir Ukrayna Hava Kuvveti kurulmasına” yardımcı olmak olduğu belirtildi.

Ukrayna’nın F-16’ları alması için her iki ülkenin de ABD’yi ikna etmesi gerekecek. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, ABD’nin Ukrayna’ya savaş uçağı tedariki konusundaki tutumunu değiştirip değiştirmediği sorusuna tek kelimelik bir yanıt olarak hayır cevabını vermişti.

(Görsel: Simon Dawson)

Kaynak: DefenceTürk

İngiltere ve Hollanda’dan Ukrayna’ya F-16 tedariki için uluslararası koalisyon hamlesi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum