Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
“Firmaların en son projelerini ve üzerinde çalıştığı en yeni teknolojilerini Körfez ülkelerindeki fuarlarda sergileme alışkanlığı artık bir gelenek olarak da nitelendirebilir.”
Kaan Azman
Katar’da düzenlenen DIMDEX 2022 Fuarı; Dearsan, ARES Tersanesi ve SEFİNE gibi Türk tersanelerinin yeni İnsansız Deniz Aracı Sistemleri (İDAS) ile varlık göstermelerinin yanı sıra Katar’ın içinde bulunduğu özellikle havacılık alanında yeni girişimler ve İran’ın varlık göstermesiyle öne çıkıyor. İnsansız Deniz Aracı Sistemleri’nin sergilenmesi konusunda ilk olarak IDEF 2021’de sadece ARES Tersanesi ULAQ İnsansız Deniz Aracı ailesiyle varlık gösterirken deniz sistemleri ağırlıklı olan DIMDEX 2022’de ARES Tersanesi’nin yanı sıra İDAS alanında çalışmalar yürüten Dearsan ve SEFİNE Tersanesi de beklenmeyen derecede geniş bir ürün portföyü ile yer aldı.
Yenilenen Tasarımlarla ULAQ Ailesi
DIMDEX 2022’de Silahlı İnsansız Deniz Araçları (SİDA) ile öne çıkan Meteksan ve ARES Tersanesi, tasarımı yenilenen ULAQ ailesinin ölçekli modellerini sergiledi. Fuarda Denizaltı Savunma Harbi, Su Üstü Harbi ve 2022’de testleri icra edilen Liman Savunma konfigürasyonları yer aldı.
Su Üstü Harbi ve Denizaltı Savunma Harbi konfigürasyonlarının ULAQ’ın ilk modeline kıyasla daha düşük yüksekliğe sahip ortak bir gövde kullanması ve standart olarak 12.7 mm UKSS’nin yer alması dikkat çekicidir. 2022’de BEST GRUP KORALP 12.7 mm UKSS ile test edilen Liman Savunma konfigürasyonu, bu entegrasyon için kilometre taşı olarak da ele alınabilir.
Dearsan’dan İDA Ailesi, F142 Fırkateyn Tasarımı ve FAC46 Hücumbot Tasarımı
Farklı boyutlardaki konfigürasyona göre Su Üstü Harbi veya İstihbarat-Gözetleme-Keşif (İGK) maksatlı USV-11 ve USV-15 sürümlerini sergileyen DEARSAN[III], Türkiye’nin S/İDA alanında faaliyet gösteren 3’üncü şirketi konumuna geldi. Daha önce duyurulan S/ İDA ailesinin ilk prototipi 2022 başında suya indirilmişti. S/İDA ailesinin yanı sıra Dearsan standında F142 Fırkateyn ve FAC46 Hücumbot tasarımları yer aldı. RHIB hangarı açık şekilde Dearsan’ın Türkmenistan’a ihraç ettiği C-92 korvetiyle beraber resmedilmesi, USV11’in gemilerden bırakılarak da görev icra etmesinin hedeflendiğini gösteriyor. 11 metrelik USV-11, ihtiyaca göre baş kısmında UKSS veya YALMAN veya benzeri silah sistemleri ile donatılabiliyor. 15 metrelik USV-15 ise daha uzun olması sayesinde baş kısmına ek olarak kıç tarafında da silah sistemleri barındırabilmekte. Aynı zamanda silah yerine İGK için faydalı yükler de barındırabilen USV-15, ana gemi veya görev grubu için üzerinde bulundurabileceği Elektro Optik, Radar ve potansiyel olarak ELINT/SIGINT ekipmanı ile sensör uzantısı olarak görev yapabilir. İnsansız sistemlerin yanı sıra yeni gemi tasarımlarıyla da öne çıkan Dearsan, 5.500 ton deplasmana ve 142 metre uzunluğa sahip F142 Fırkateyn tasarımını ve FAC46 Hafif Hücumbot[V] tasarımını sergiledi.
Deplasman, silah yükü ve sensörler bakımından Avrupa menşeili fırkateynlere daha yakın olan F142’de sabit dizinli AESA Radar, 32 adet Dikey Atım Sistemi, 16 (4×4) adet Satıhtan Satıha füze ve 2 adet önde ve arkada olmak üzere Rheinmetall Oerlikon Millenium 35mm Yakın Hava Savunma Sistemi dikkat çekiyor. 4 adet dizel makineden oluşan CODAD (Kombine Dizel) tipi tahrik sistemine sahip olan F142, 27 knot hıza ve 5000 deniz mili menzile ulaşabiliyor.
320 tonluk 46 metre uzunluğundaki FAC46, yapısının sağladığı görsel ve radar izi açısından düşük görünürlüğü ile Batı bloğundaki daha ağır 50-60 metre sınıfındaki hücumbotlara göre bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
DIMDEX 2022’de Öne Çıkan Gelişmeler çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 9’uncu sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
FAC46’nın silah yükü 1 adet Leonardo OTO MARLIN 40 mm baş topu, 2×2 adet MBDA MARTE-ER orta menzilli gemisavar füze, 1 adet SIMBAD RC Uzaktan Komutalı Mistral MANPADS fırlatma sistemi ve 2 adet 12.7 mm UKSS’den oluşuyor. 3 adet Dizel makine kullanan FAC46, su jetleri sayesinde 40+ knot hıza ve 1000 deniz mili menzile ulaşabiliyor.
Sefine Tersanesi İDA Tasarımlarını ve Güncellenen DİMDEG’i Sergiledi
ASELSAN ile ortak olarak geliştirdiği modüler yapıdaki SİDA ve İDA tasarımlarını sergileyen[VII] SEFİNE, SİDA ailesi için birçok farklı konfigürasyona ilişkin görselleri de sergiledi. Daha önceden İDA ailesi için RD-09 ve NB-57 isimlerini kullanan SEFİNE yabancı pazar için ortak bir isim olan “Constellation” sınıfını ilk defa kullandı.
SEFİNE Tersanesi farklı görev yükleriyle (tanksavar füzeleri, torpidolar, istihbarat ekipmanları vd.) donatılabilecek Otonom İnsansız Deniz Aracı ailesi için çalışmalarına devam ediyor. Tam Operasyonel Kabiliyetin Aralık 2022’de edinilmesi hedefleniyor. Tak-çıkar tipi gövde eklentileriyle tek gövde veya trimaran olarak kullanılabilen SİDA’nın ölçekli modeli, trimaran konfigürasyonunda 12.7mm UKSS, torpido atıcıları ve DSH Roketi ile sergilendi. Ayrıca SEFİNE, broşüründe birçok farklı konfigürasyona da yer verdi. Konfigürasyonların ortak özellikleri arasında 36 knot hız, Deniz Durumu 4’e kadar görev icra edebilme, azaltılmış görünürlük ve uzun süre denizde kalabilme bulunuyor. Broşürde yer alan konfigürasyonlardan bazıları:
• Sonobuoy, Çekili Sonar, Torpido Atıcıları ve 12.7 mm UKSS ile donatılan DSH konfigürasyonu, • Kısa Menzilli Güdümlü Füze, Torpido Atıcıları ve 12.7 mm UKSS ile donatılan Çok Maksatlı Konfigürasyon, • Farklı orta menzilli güdümlü füzelerle donatılan Su Üstü Harbi konfigürasyonu, • 12.7 mm UKSS ve Değişken Derinlikli Sonar ile donatılan devriye konfigürasyonu olarak yer aldı.
Kaynak: DefenceTürk
DIMDEX 2022’de Öne Çıkan Gelişmeler Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz