Danimarka, Ukrayna’ya kıyı konuşlu Harpoon gemisavar füzesi sağlayacak

USNI tarafından aktarıldığı üzere ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 23 Mayıs’ta gazetecilere verdiği demeçte Danimarka envanterindeki kıyı konuşlu Harpoon füzelerinin Ukrayna’ya verileceğini açıkladı. Lloyd Austin, Ukrayna savunma yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından Pentagon’da hazırladığı toplantıda yaptığı açıklamalarda: “Bugün, Ukrayna’nın kıyılarını savunmasına yardımcı olmak için bir Harpoon fırlatıcı ve füzeler sağlayacağını açıklayan Danimarka’ya özellikle minnettarım” ifadelerinde bulundu.

Ukrayna’ya verilecek Harpoon füzelerinin modeli açıklanmadı. Danimarka ordusunun envanterindeki  RGM-84L-4 Harpoon Block II’ler, denizdeki gemileri vurmanın yansıra karadaki hedeflere de taarruz edebilme kabiliyetine sahiptir. Söz konusu kabiliyet, ihtiyaç halinde Ukrayna’nın karadaki kritik hedeflere de saldırabilmesini sağlayacaktır. Bilindiği üzere Ukrayna, yakın zamanda Rusya’ya ait çeşitli deniz platformlarına saldırılar düzenlemiştir.

 Harpoon Gemisavar füzesi

Boeing Defence, Space & Security tarafından geliştirilen Harpoon gemisavar füzesi; kıyı savunma alanları, karadan havaya füze alanları, açıkta bulunan uçaklar, liman/sanayi tesisleri gibi çok çeşitli kara tabanlı hedeflere ve limanlarda bulunan gemiler dahil olmak üzere  farklı hedeflere karşı kullanılabilmektedir. Harpoon, hava platformlarından (AGM-84), gemilerden (RGM-84), denizaltılardan (UGM-84) veya seyyar fırlatıcılardan atılabilmektedir. Füzenin aynı zamanda AGM-84E SLAM ve daha sonra geliştirilen AGM-84H/K SLAM-ER havadan atılan seyir füzesi konfigürasyonları da mevcuttur.

Kaynak: DefenceTürk

Danimarka, Ukrayna’ya kıyı konuşlu Harpoon gemisavar füzesi sağlayacak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum