Ukrayna’nın Türkiye’den savunma tedariklerinde son durum

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Defence Turk’ün gündeme dair olan sorularını yanıtladı. Büyükelçi Bodnar, Ukrayna’nın Türkiye’den savunma tedarikleri üzerine açıklamalarda bulunudu.

Defence Turk: “Biliyoruz ki Ukrayna, İran yapımı kamikaze İHA’larına ve Rus seyir füzelerine karşı hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Düşük irtifa hava savunma sistemleri gibi Sungur ve Korkut gibi sistemlerin Ukrayna’ya tedariki gündemde mi?”

Vasyl Bodnar: “İnanması zor olabilir, Ukrayna şimdi çok büyük bir hayvanat bahçesi, biz buna farklı uçaksavar ve hava savunma sistemlerinin hayvanat bahçesi diyoruz. Basit makineli tüfeklerden, İHA’lara ve alçaktan uçan tehditlere karşı kullanılan sistemlere, hatta Patriot sistemlerine kadar her şey mevcut. Savaşın başlangıcında kendi savunma sanayimiz, Rus saldırılarının ilk dalgalarını durduran birçok ekipman sağladı. Kiev çevresinde üstünlüklerini engelleyebildik ve onlara izin vermedik.

Korkut Hava Savunma Sistemi

Şu anda başka ortaklarla da çalışıyoruz ve piyasada mevcut olan tüm olasılıkları dikkate alıyoruz. Türk tarafı karar verirse, satın almak, test etmek ve savaş koşullarında olasılıklarını değerlendirmek için hazır olacağız. Teknik parametreleri elde etmek kadar önemli olan şey, savunma kabiliyetimizi nasıl kullandığımız, olası saldırılardan nasıl korunduğumuz vb. konuları anlamaktır. Henüz savaş koşullarında test edilmeleri gerekiyor ve tedarik edilirse yeterince test edileceklerine ve sonuçların sizin belirttiğiniz gibi olacağına inanıyoruz.”

Defence Turk: “Türkiye, savaş sırasında Ukrayna’ya askeri ve sivil yardım sağladı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Türkiye yapımı KIRPI ve KOBRA zırhlı araçların Ukrayna’ya teslim edildiği görülüyor. Ukrayna, Türkiye’den farklı zırhlı araç talepleri mi var, Türkiye’den tedarik etmekte zorlandığınız savunma ürünleri var mı?”

Vasyl Bodnar: “Geleneksel olarak, askeri teknik işbirliğimizin tüm detaylarını açıklamıyoruz. Çok geniş bir şekilde gelişmiş işbirliği ve alım-satım ilişkilerimiz var. Aylardır bu işbirliği için çok iyi ilişkiler kurduk, ancak bu bilgiler daha çok genelkurmay ve tedarik ile ilgili olup, şu anda açıklamıyoruz.

Görsel: Army Inform

Eğer biri görüyorsa, sorun değil, satamayız çünkü mevcut değil, ancak genel olarak, ortaklarla kararlaştırılmayan konuları açıkça tartışmıyoruz. Bu yüzden kamuoyuna açıklama yapıp hiçbir şey almamak yerine kapalı kapılar ardında çalışıp sonuç almayı tercih ediyoruz. Bu konuda, askerlerimizin hem KİRPİ hem de Cobra’ya sahip olmaktan mutlu olduklarını söyleyebilirim ve Türk şirketlerinin Ukrayna ile işbirliğinde faydalı olacaklarını umuyoruz.”

Kaynak: DefenceTürk

Ukrayna’nın Türkiye’den savunma tedariklerinde son durum Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum