Çekya’dan AH-1Z ve UH-1Y helikopteri tedariki

Amerika Birleşik Devletler Dışişleri Bakanlığı, Çekya’ya modernize edilmiş AH-1Z ve UH-1Y helikopterlerinin satışını onayladı.

ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın AH-1Z ve UH-1Y modernize edilmiş helikopterlerinin ve ilgili ekipmanın Çekya’ya Yabancı Askeri Satışını onaylayan kararı aldığını duyurdu. Bu kapsamda Çekya’ya modernize edilen 6 adet AH-1Z helikopteri ile birlikte 2 adet UH-1Y helikopteri tedarik edilecek.

Tedarik edilecek helikopterler ile birlikte 22 adet T-700 GE 401C motoru (16 kurulu, 6 yedek), 4 adet M240 makineli tüfek, 24 adet ARC-210 COMSEC telsizi, elektronik harp sistemleri, destek ekipmanları, yedek motor kapları, uçuş eğitim cihazları, yedek parçalar, test ekipmanları, mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri ve lojistik ve program desteği sunulacak. Yapılan bu satışın toplam bedeli ise 650 milyon dolar değerinde.

AH-1Z saldırı helikopteri Görsel: Bell Helicopter

Çekya, benzer bir tedariki Eylül 2020’de yapmıştı. ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan bir sözleşmeye göre Fort Worth, Texas merkezli Amerikan şirketi Bell Textron, Çek Cumhuriyeti Hükûmeti ile 8 adet UH-1Y ve 4 adet AH-1Z helikopterinin üretimi ve teslimi için 272.1 milyon dolarlık sözleşme imzalamıştı.

Çekya Hükûmeti’nin satın alma talebinde bulunduğu sistemler ise şunlardı: 4 adet  AH-1Z taarruz helikopteri, 8 adet T700-GE-701D motor, Ataletsel Navigasyon (EGI) ve Hassas Konumlandırma Hizmeti, Honeywell Gömülü Küresel Konumlandırma Sistemi, 14  adet AGM-114 Hellfire füzesi. Bunlarla birlikte ayrıca; iletişim ekipmanları,  elektronik harp sistemleri, M197 20 mm makineli tüfekler, Hedef Görüş Sistemi, destek ekipmanı, yedek motor konteynerleri, yedek ve onarım parçaları, aletler ve test ekipmanı, teknik veriler ve yayınlar, personel eğitim ve eğitim ekipmanları,  teknik ve lojistik destek hizmetleri, lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurlarıydı.

Kaynak: DefenceTürk

Çekya’dan AH-1Z ve UH-1Y helikopteri tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum