Karadeniz’de Rusya’ya ait bir fırkateynin vurulduğu iddia edildi

Karadeniz’de hava savunma kabiliyeti olarak Admiral Grigorovich sınıfı gemiler, Slava sınıfından sonra en gelişmiş gemi sınıfıdır.

Navy Lookout tarafından aktarıldığı üzere Rusya’nın Karadeniz’deki yeni ve Slava sınıfı Moskva kruvazöründen sonraki en gelişmiş hava savunma kabiliyetine sahip olan Admiral Grigorovich sınıfı fırkateyn RFS Admiral Makarov’un Ukraynalı birimlere ait Neptün gemisavar füzesi ile vurulduğu iddia edildi. İlerleyen saatlerde konuya ilişkin bir video çeşitli kaynaklardan ve Navy Lookout tarafından paylaşıldı. Bu bağlamda konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Yayınlanan videoda geminin burun kısmında yangın olduğu görülüyor. Eğer vurulan gemi gerçekten Admiral Grigorovich sınıfı gemi olan RFS Admiral Makarov ise yangının bulunduğu yer Dikey Atım Sistemi hücrelerinin bulunduğu yerdir. Bu bağlamda Dikey Atım Sisteminin yakınında ise baştopunun mühimmat dairesi ve baştopu bulunmakta.

@Theintellab tarafından hazırlanan infografik

Yayınlanan videoyu inceleyen uzmanlar tarafından aktarıldığı üzere geminin radar kısmında tutarsızlık görülüyor. Bu kapsamda Admiral Grigorovich sınıfında tepedeki radar karesel dönüş yapmakta ancak videoda bu dönüş dikdörtgensel olarak görülmekte.

Eğer bu saldırı da doğrulanırsa Rusya’nın Karadeniz’deki vurulan unsur sayısı 7’ye yükselmiş olacak  Bu unsurlar:

• 1 adet kruvazör

• 1 adet fırkateyn

• 1 adet devriye gemisi

• 3 adet devriye botu

• 1 adet çıkarma gemisi

Karadeniz’de imha edilen Rus botlarıRus Karadeniz Filosu’nun Amiral gemisi “Batırıldı”

Moskva füze kruvazöründe yangın nedeniyle mühimmatların patladığı bildirilmişti. RIA Novosti tarafından aktarıldığı üzere Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında yangın sonucunda Moskva füze kruvazöründe mühimmat patlamasının gerçekleştiği belirtilmişti. Gemide ciddi hasar meydana gelirken mürettebatın tamamen tahliye edildiği açıklanmıştı. Olayın nedenleri araştırılırken tahliye edilen geminin battığı belirtiliyor. Geminin tamamen tahliye edilmesi kurtarılamayacağını görüsü ile gemi komutanı tarafından verilen emirle gerçekleşmiş olabilir.

Project 1164 Moskva füze kruvazörü, Karadeniz Filosunun amiral gemisidir. Gemi Nikolaev’deki bir tersanede inşa edildi ve 1982’de hizmete girdi. Başlangıçta, “Slava” olarak adlandırılmıştı. Ukrayna yanlıları tarafından geminin Neptün kıyı konuşlu gemisavar füze sistemi ile vurulduğu bildiriliyor. İddiaya göre Bayraktar TB2 tarafından kamufle edilen Neptün gemisavar füzesinin isabeti sonrasında gemi ağır hasar aldı ve battı. Savaş süresince Neptün sisteminin varlığı ve operasyonel durumu sorgulanmıştı. Henüz muharip göreve hazır olmadığı değerlendirilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından süreç içerisinde yapılan açıklamada Moskova gemisinin limana çekilme faaliyeti icra edilirken fırtınadan kaynaklı olarak battığı ifade edilmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Karadeniz’de Rusya’ya ait bir fırkateynin vurulduğu iddia edildi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum