Fransa, Reaper İHA’nın yeni yazılımını test etti

Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü, “2408” adlı yazılım versiyonuyla birlikte Reaper Block 5 İHA’nın test uçuşunun gerçekleştirildiğini duyurdu.

Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA), “2408” adlı yazılım versiyonuyla birlikte Reaper Block 5 İHA’nın test uçuşunu Fransız hava sahası üzerinde gerçekleştirdiğini duyurdu. Bahse konu testleri ulusal topraklarda gerçekleştirmek için test merkezinden uzmanlara Hava Kuvvetleri’ne bağlı iki adet Rafale savaş uçağı eşlik etti.

Testlerin sonuçlarının incelenmesiyle Reaper’ın 2408 yazılım sürümünde devreye alınıp alınmamasına karar verilecek. Yeni yazılım “2408”in onaylanması halinde, Reaper’a yeni mühimmatların entegrasyonu ve sinyal istihbaratı gibi yeni yetenekler kazandırılacak. İlk Fransız Block 5 İHA, Ocak 2020’de teslim edilmişti. Ancak bahse konu İHA, DGA’dan uçuş izni olmaması nedeniyle uçuş gerçekleştirememişti. Block 5 Reaper’ın ilk uçuşu Mayıs 2021’de gerçekleştirilen operasyonel görevle yapılmıştı.

Fransa’dan İHA’lar için istihbarat sistemi

Fransa merkezli Thales tarafından Armada International’a aktarılan bilgilere göre Fransız ordusunun SpyRanger serisi İHA’larını donatmak için Thales tarafından kominikasyon istihbarat sistemi (COMINT) geliştiriliyor. Bu bağlamda Thales yöneticileri görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti.

Thales tarafından geliştirilen COMINT sistemi, İHA’nın burnuna takılabilen değiştirilebilir bir faydalı yük şeklini almakta. Bu yapı ile birlikte kullanıcılar, uçağın optronik yükünü kaldırabilmekte ve bunu COMINT sistemiyle değiştirebilmektedir. SpyRanger ve COMINT ile birlikte yaklaşık 25 kilometre karelik bir alan üzerinde taktik iletişim istihbaratı hedeflenmektedir.

 

SpyRanger İHA sistemi Görsel: Thales

Thales yetkilileri, bahse konu sistemin Fransız ordusunun özellikle mevcut ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil hücresel protokolleri kullanan cep telefonu trafiğini hedeflemek için kullanılacağını belirtmekte. COMINT’i beşinci nesil veya 5G protokollerinde toplama yeteneğinin ise yıl sonuna kadar yüke eklenmesi bekleniyor. Frekanslar açısından Thales yetkilileri, 600 megahertz ila 3 gigahertz arasındaki frekanslarda çalışan cep telefonu trafiğinin sistem tarafından tespit edilip lokalize edilebileceğini ifade etmekte.

Thales yetkililerine göre faydalı yükün geliştirilmesi tamamlandı ve teslimatlar 2024 gibi erken bir tarihte başlayabilecek. Fransa Ordusu’nun, denemeler için başlangıçta COMINT yüküyle birlikte tek bir SpyRanger sipariş etmesi olasılığı mevcut. Kısa bir süre sonra daha büyük bir tedarik gelme olasılığı ise yüksek görülmekte.

Kaynak: DefenceTürk

Fransa, Reaper İHA’nın yeni yazılımını test etti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum