Birleşik Krallık Ukrayna’ya topçu ve İHA sistemleri gönderecek

Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Ukrayna’ya destek veren Birleşik Krallık, yeni bir geniş çaplı askerî yardımı duyurdu.

Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, Rusya’ya karşı Doğu Avrupa bölgesinde caydırıcı bir savunma oluşumu için birçok devlet Ukrayna’ya politik, ekonomik ve askerî alanda desteğini sürdürüyor. Bu devletler arasında yer alan Birleşik Krallık, Temmuz ayının üçüncü haftası biterken, ülkenin resmi sitesinden biri olan GOV.UK’un aktardığı üzere Ukrayna’ya geniş ölçekli bir askerî yardımın yapılacağı bildirildi.

Parlemento’da bu askerî sevkiyata değinen Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, önümüzdeki haftalarda Ukrayna’ya 20’den fazla M109 155 mm kundağı motorlu obüs, 36 adet olmak üzere L119 105 mm çekili obüs, topçu tespit radarları, çok sayıda İHA, birçok tanksavar sistemi ve Ukrayna’nın Sovyetleri Birliği döneminden kalan silah sistemleri için 50.000’den fazla mühimmatın gönderileceğini açıkladı.

Yeni Zelanda Ordusu L119 (Görsel: NZDF)

Ukrayna’nın işgali sonrasında ülkeye askerî yardımlar yapan Birleşik Krallık, hem NATO kapsamında hem de Ukrayna ile ikili ilişkiler kapsamında ülkeye birçok alanda destek sağlamıştı. Ukrayna’ya şimdiye kadar 6.900 NLAW, Javelin, Brimstone ve diğer tanksavar sistemlerinin yanı sıra 16.000 top mermisi, Starstreak hava savunma füze sistemi entegre edilen altı adet Stormer aracı ve yüzlerce füze gönderildi. İngiltere ayrıca Brimstone füzeleri, çok namlulu roketatar sistemlerinin yanı sıra 120 adet zırhlı muharebe aracı ve 82.000’den fazla kask, 8.450 adet koruyucu yelek ve 5.000’den fazla gece görüş cihazı sağladı.

Ukrayna Ordusu’nun Birleşik Krallık’tan tedarik ettiği tanksavar silah sistemi Fotoğraf: Pavlo Palamarchuk/AP

Yaptığı bir açıklamada Savunma Bakanı Wallace:

“Sağladığımız ekipmanın ölçeği ve yelpazesi, kararlılığımızın gücünü gösteriyor. Uluslararası ortaklarımızla birlikte Ukrayna’nın ülkelerini Putin’in yasadışı işgalinden korumak için gerekli araçlara sahip olmasını sağlayacağız.”

ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna için sağlanan yardımların bu denli fazla olmasının nedeni, Başbakan Boris Johnson’ın Haziran ayında İngiltere’nin Ukrayna’ya 1 milyar sterlin daha askerî destek sağlayacağını açıklamasının ardından verilen kararlardır. Savaşın başlamasından sonra açılan yardım fonu şuana dek genişletilerek 2.3 milyar sterlin seviyesine getirildi. İngiltere bu strateji ile uluslararası alanda kamuoyu desteğinde yeni bir aşamayı başlatmanın ve Ukrayna’nın savunma konumundan saldırı operasyonları düzenleme yetkinliğine çıkarılmasını hedeflemekte.

Daha önceki bir Birleşik Krallık yardımı (Fotoğraf: Reuters)

Bu fonla karşılanacak olan askerî desteğin bir sonraki aşamasında, daha gelişmiş hava savunma sistemleri, İHA sistemleri ve yeni elektronik muharebe ekipmanlarını içerecek. Savaşın başlamasının ardından askerî alan haricinde sivil alanda da desteğini veren Birleşik Krallık, 100 milyon sterlinlik resmi kalkınma yardımı ve 500 milyon dolara kadar kalkınma bankası kredisi garantisi sağlamıştı. Ayrıca savaş sebebi ile yurtlarını terk etmek zorunda kalan ve mülteci konumunda bulunan Ukrayna vatandaşları için planlamalar yapılmıştı.

Kaynak: DefenceTürk

Birleşik Krallık Ukrayna’ya topçu ve İHA sistemleri gönderecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum