Belarus ek S-400 hava savunma füze sistemi istiyor

Askerî tatbikat için Rusya’dan Belarus’a gelen ancak konuşlu bir şekilde kalan S-400 sistemlerine Belarus, başkentin batısı için ek S-400 başvurusu yaptı 

Tass’ın aktardığı bilgilere göre, Belarus Cumhuriyeti Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, devlet yetkilileri ile yapılan Güvenlik Konseyi toplantısında, ek S-400 hava savunma füze sisteminin gerektiğine değindi. Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında S-400 sisteminin başkent Minsk’in hava sahası güvenliği için önemli bir etken olduğu ve Rusya’dan ek S-400 hava savunma sisteminin istenileceği açıklanmıştı.

Konsey birleşimi sonrasında açıklama yapan Lukaşenko, “Askeri donanım bizim için yetersiz çıktı. Yeterli personelimiz olacak ama donanımımız yeterli olmayacak. Gomel Bölgesi’nde bulunan S-400 sistemlerine ek olarak Minsk’in biraz batısındaki bölgeye ek S-400 tedarik edilebilmesi için Putin’e başvurdum.” ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

The Defense Post’un aktardığı üzere Belarus, ülke savunmasını güçlendirmek için sadece S-400’ü değil, ülke sınırındaki askerî varlığını da bir hayli arttırıyor. Halen devam etmekte olan Ukrayna-Rusya Federasyonu arasındaki savaş için önlemler almaya başlayan Belarus’un durumu üzerine Lukashenko, zırhlı araçlara ve ağır silahlara sahip yüzlerce askerden oluşan beş taktik muharebe grubunun ülkenin güney sınırına gönderileceğini, ülkenin Polonya ile batı sınırına bazı ek birliklerin konuşlandırılacağını ifade etti.

Ayrıca Lukashenko, ülkenin güney bölgesine asker sevkiyatı olsa bile şu anda herhangi bir Rus askerî kuvvet ile ortak hareket edilmeyeceğinin altını çizdi. 2022 Yılının Şubat ayı başlangıcında Rusya-Belarus Müdahale Gücü’nün denetimi ve ardından iki ülke arasında askerî tatbikat icra edilmişti.

2 aşamalı denetim ve askerî tatbikatın ilk safhasında Belarus ve Rus orduları, kısa bir süre içinde Belarus topraklarında zor coğrafyada asker konuşlandırma ve görev kuvvetleri oluşturma alıştırması yaptı. Bu aşamada, birliklerin hayati önem taşıyan devlet kurumlarının ve askerî tesislerin korunması, savunulması ve hava sahasında devlet sınırlarının korunması görevlerini yerine getirmek için muharebe hazırlığı ve kapasite kontrolü test edilmişti. 10-20 Şubat tarihlerini kapsayan ikinci safhada ise birliklerin savaşma, dış saldırılara karşı koyma ve terörle mücadele pratiği yapacakları Union Resolve 2022 ortak tatbikatı icra edilmişti. Rusya, “Union Resolve 2022” ortak asker tatbikatı kapsamında geçtiğimiz ay Belarus’ta Habarovsk Bölgesi’nden gönderilmiş iki tabur S-400 konuşlandırmıştı.

S-400 ”Triumph” Hava Savunma Füze Sistemi

S-400 ”Triumph” seyyar hava savunma sistemi erken ihbar/uyarı uçaklarına, keşif/saldırının bir parçası olabilecek savaş uçaklarına, seyir halindeki stratejik füze taşıyıcılarına, taktik balistik füzelere, orta menzilli balistik füzelere, yoğun radar karşı tedbirleri kaynaklı hava tehditlerine ve güncel/gelişmiş hava tehditlerine müdahale için tasarlanmıştır.

Bünyesinde birden fazla türde füze barındıran S-400 sistemi, hava soluyan hedeflere azami 380 km’ye kadar etkilidir. S-400 sistemi 91N6E radarı ile S bantta azami 600 km’ye kadar tarama yapabilmektedir. Eş zamanlı olarak 300 adede kadar hedefi takip edebilen sistem azami 80 hedefe eş zamanlı angaje olabilmektedir. S-400 ”Triumph” hava savunma sistemi, otonom modda veya üst komuta görevleriyle ya da harici radar veri aktarma sistemleriyle etkileşime girerek saldırı harekâtını gerçekleştirir.

İlgili Olarak:

Rusya, Ukrayna sınırına S-400 hava savunma sistemi konuşlandırdı

Kaynak: DefenceTürk

Belarus ek S-400 hava savunma füze sistemi istiyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum