Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Türkiye’nin savunmasına kritik yetenekler kazandıran TÜBİTAK BİLGEM, bu yıl. 16.sı düzenlenen IDEF’23 Fuarı’nda savunma konularında iş birliklerine imza attı. Düzenlenen törenlerde TÜBİTAK BİLGEM Milli Savunma Bakanlığı Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Savunma Dairesi Başkanlığı, HAVELSAN ve Suudi Arabistan’ın savunma kuruluşu INTRA ile stratejik iş birliği protokolleri imzaladı.
Milli Savunma Bakanlığı KBRN Daire Başkanlığı ile TÜBİTAK BİLGEM arasında imzalanan “KBRN Savunmasına Yönelik İşbirliği Protokolü” ile birlikte bu çalışmalardan elde edilecek kazanımların KBRN savunması için askeri/sivil sistemlerin geliştirilerek üretildiği çalışmalar yapılacak.
Protokol ayrıca Türkiye’nin ulusal savunma ürünlerini kendi imkânlarıyla geliştirerek dışa bağımlılığını azaltmasında büyük rol oynarken, savunma sanayisi için de yerli teknolojiler, desteklenmiş oluyor.
TÜBİTAK BİLGEM’İN lazer teknoloji ve yetenekleri uluslararası alanda
TÜBİTAK BİLGEM IDEF 2023 kapsamında uluslararası alanda da iş birlikleri gerçekleştirdi. Suudi Arabistan’ın önemli savunma kuruluşlarından INTRA Defense Technologies ile TÜBİTAK BİLGEM arasında elektronik harp teknolojileri konusundaki eğitimler üzerine iş birliği sözleşmesi, lazer teknolojileri konularında ortak Ar-Ge çalışmaları yapmak üzere iyi niyet sözleşmesi imzalandı. TÜBİTAK BİLGEM ayrıca HAVELSAN ile Katar’da beraber çalışma yapmak üzere “Elektronik Harp Laboratuvarları ve Eğitim Ürün ve Hizmet Tedariği Sözleşmesi” de imzaladı.
Bunlara ek olarak TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İstanbul’da gerçekleşen 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF kapsamında TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, MKE ve KOÇ Savunma ile düzenlenen protokol törenlerine katıldı.
Bu bağlamda TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN arasında F-16 Modernizasyonu İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokole, TÜBİTAK adına Prof. Dr. Hasan Mandal, TUSAŞ adına Genel Müdür Prof. Dr. Temel Kotil, ASELSAN adına Genel Müdür Ahmet Akyol, ROKETSAN adına ise Genel Müdür Murat İkinci imza attı. Protokol; Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan F-16 Blok30/40/50 uçaklarının kazanılan veya kazanılmakta olan yetenekler kapsamında modernize edilmesi için Tarafların yapacakları çalışmaları kapsıyor.
Makine Kimya Endüstrisi (MKE), KOÇ SAVUNMA ve TÜBİTAK SAGE arasında iki ayrı protokol imzalandı. SSB Başkanı Prof.Dr. Haluk Görgün, MSB Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, MKE Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sami Tüfekçi, KOÇ SAVUNMA Direktörü Mehmet Hakan Öktem protokole imza attı. MALAMAN Akıllı Dip Mayını Seri Üretim İş Birliği Çerçeve Protokolü ile ürünün seri üretiminin yapılması halinde taraflarca gerçekleştirilecek iş birliği konuları belirlendi.
Ayrıca TÜBİTAK SAGE’nin Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladığı GÖKTUĞ Projesi Seri Üretim Projesi ile ilk etapta düşük ölçekli ilk üretim faaliyetlerinin yerine getirilmesi hedeflenmekte. Volt Savunma ile Kontrol Tahrik Bütünü Üretimi ve Bütünlemesi Sözleşmesi; Uzay ve Savunma Teknolojileri – SDT ile Aviyonik Sistem Bütünü Üretimi ve Bütünlemesi Sözleşmesi de IDEF’23 kapsamında imzalandı.
Kaynak: DefenceTürk
TÜBİTAK BİLGEM’den stratejik iş birlikleri Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz