BAE Systems, ABD Deniz Piyadelerine amfibi muharebe aracı üretecek

ABD Deniz Piyadeleri, BAE Systems ile 169 milyon dolar tutarında 33 adet Amfibi Muharebe Aracı (ACV) için sözleşme imzaladı

Amfibi Muharebe Aracı (ACV), BAE Systems tarafından İtalyan şirketi Iveco Defence Vehicles ile iş birliği içinde tasarlanan ve üretilen yeni nesil bir 8×8 amfibi zırhlı araçtır. Yeni bir amfibi muharebe aracı edinme programı, 1972’den beri ABD Deniz Piyadeleri ile hizmet veren eski paletli amfibi muharebe araçlarının AAV (resmi adı AAVP-7A1) yerini almak üzere 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri (USMC) tarafından başlatıldı.

2015 yılı kasım ayında BAE Systems, 16 adet ACV prototipi teslim etmek için 103.7 milyon dolarlık bir mühendislik, üretim ve geliştirme (EMD) sözleşmesi almıştır. Sözleşme kapsamındaki ilk prototip 2016 yıl aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadelerine (USMC) teslim edilmiş ve 2017 yılı sonunda 16 prototipin teslimatı tamamlandı.

BAE Systems, 2018 yılı haziran ayında 30 adet Amfibi Muharebe Aracının (ACV) ilk teslimatı için 198 milyon dolarlık bir sözleşme aldı. Sözleşme ayrıca 204 adede kadar aracın teslimatı için seçenekler içeriyor ve toplam sözleşme değerini 1,2 milyar dolara çıkarıyor. BAE Systems, ilk 36 adet araç için 2020 yılı aralık ayında ilk tam oranlı üretim Lot 1 sözleşmesini ve 2021 yılında 36 adetlik ek üretim sözleşmesini almıştır.

Söz konusu sözleşme, ACV araç ailesinin iki varyantı olan ACV-P (personel varyantı) ve ACV-C (komuta kontrol varyantı) amfibi muharebe araçlarını da kapsamaktadır. Bununla birlikte şirket 30 mm’lik bir top ile donatılmış araç olan ACV-30 için bir tasarım, geliştirme sözleşmesi almış ve ayrıca ACV-R (kurtarma aracı) varyantının üretilmesi planlanmaktadır. Ek olarak, BAE Systems, gelişmiş keşif ve komuta aracı, kontrol, iletişim ve bilgisayarlar/insansız hava sistemleri görev yükünü bir muharebe aracı varyantında birleştirmek için ABD Deniz Piyadeleri tarafından görevlendirilmiştir.

ACV, 8×8 amfibi zırhlı bir araçtır ve hem karada hem de sığ sularda tam zamanlı dört tekerlekten çekiş sağlamak için kanıtlanmış bir H-Drive sistemine sahiptir. Olağanüstü mobil olacak şekilde tasarlanan ACV, dar alanlarda manevra yapabilir ve her türlü arazi veya ortamda kullanıla bilinmektedir. Patlamaya dayanıklı bir gövde ve enerji emici koltuklar, Amfibi Muharebe Aracının (ACV) üstün mayın, El Yapımı Patlayıcılar (IED), kinetik enerji mühimmatlara karşı üstün koruma sağlayan beka sisteminin temel unsurlarıdır. Ayrıca araç otomatik yangın söndürme sistemine sahiptir.

ACV, 3000 Nm tork geliştiren bir Iveco (Cursor 16) altı silindirli, 700 hp (515 kW) turboşarjlı ve ara soğutmalı çok yakıtlı dizel motora sahiptir. Araç, maksimum 523 km seyir menzili ile 105 km/s maksimum hıza ulaşabiliyor. ACV tamamen amfibiktir ve gövdenin arkasına monte edilmiş iki su jeti sayesinde maksimum 11 km/sa hızla suda hareket edebilmektedir. ACV, üç kişilik bir mürettebata sahiptir ve 13 adete kadar askeri personeli taşıma kapasitesine, 35 ton brüt araç ağırlığına ve maksimum 3.300 kg yük taşıma kapasitesine sahiptir. Aracın toplam uzunluğu 9,2 metre genişliği 3,1 metre ve yüksekliği 2,9 metredir.

Kaynak: DefenceTürk

BAE Systems, ABD Deniz Piyadelerine amfibi muharebe aracı üretecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum